Στην εντατική παραμένει η Creta Farms – Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τη “σωτηρία” της

Μετά τα σούπερ μάρκετ, τα ράφια των οποίων αδειάζουν από προϊόντα της Creta Farms, πλέον εγκαταλείπουν την αλλαντοβιομηχανία και οι πελάτες από το κανάλι του HORECA (ξενοδοχεία – εστίαση) – Οι ελπίδες για σωτηρία της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας λιγοστεύουν επικίνδυνα


Σε κωματώδη κατάσταση βρίσκεται στην ουσία η Creta Farms, με τον χρόνο που περνάει να μετράει εις βάρος της και τις ελπίδες για σωτηρία της να λιγοστεύουν επικίνδυνα. Παραγωγική δραστηριότητα δεν υπάρχει, η εταιρεία προχωράει ήδη σε απολύσεις, ενώ οι πελάτες της την εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον. Ακόμη και αν οι τράπεζες διατηρούν την εταιρεία ακόμη στην πρίζα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει εάν προχωρήσει κάποιος προμηθευτής ή κάποιος άλλος με έννομο συμφέρον σε αίτηση πτώχευσης της εταιρείας.

Το τελευταίο επεισόδιο στο θρίλερ της Creta Farms είναι η άρνηση των βασικών μετόχων της, των αδελφών Δομαζάκη, να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους –κατέχουν έκαστος άνω του 40% της εταιρείας– προκειμένου να παράσχουν εγγυήσεις προς τις τράπεζες για να λάβουν «φρέσκα» κεφάλαια και να αποκατασταθεί η λειτουργία της επιχείρησης. Η αντιπρόταση που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έκανε στις τράπεζες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάνος Δομαζάκης, να τεθούν ως ενέχυρο τα εμπορικά σήματα αντί των μετοχών δεν έγινε δεκτή από τις τράπεζες, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση, καθώς και στελέχη της αγοράς, επισημαίνουν ότι πέραν του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν θεωρούν επαρκείς εγγυήσεις τα εμπορικά σήματα, ο άλλος βασικός λόγος για να τεθούν ως ενέχυρο οι μετοχές των αδελφών Δομαζάκη είναι διότι μόνον έτσι θεωρείται ότι θα δεχθεί να εμπλακεί στην Creta Farms στρατηγικός επενδυτής. «Κανείς επενδυτής δεν θα μπει στην Creta Farms εάν έχουν έστω και ελάχιστο ποσοστό οι αδελφοί Δομαζάκη. Οχι επειδή δεν έχουν εμπειρία και γνώση του κλάδου, αλλά λόγω της συμπεριφοράς τους τους τελευταίους μήνες», επισημαίνουν με νόημα.

Δεν είναι επίσης λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι την ιδέα να αντιπροτείνει η Creta Farms τον ενεχυριασμό των εμπορικών σημάτων είχε μάλλον ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Πέτρος Παπαδάκης. Ο ίδιος, άλλωστε, από τη θέση του επικεφαλής της ΜΕΒΓΑΛ είχε ενεχυριάσει τα εμπορικά σήματα της γαλακτοβιομηχανίας στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση από το fund Bain Capital.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μ. Δομαζάκης κλήθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη για το ζήτημα αυτό. Δεν συνέβη το ίδιο με τον κ. Κ. Δομαζάκη, ο οποίος έχει επίσης υψηλό ποσοστό μετοχών αλλά έχει εκδιωχθεί από τη διοίκηση της εταιρείας. Σε επανειλημμένες προσπάθειες, πάντως, της «Κ» να επικοινωνήσει με τους αδελφούς Δομαζάκη, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Οσο πάντως οι αδελφοί Δομαζάκη δεν παρέχουν τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανάκαμψης της εταιρείας. Μετά τα σούπερ μάρκετ, τα ράφια των οποίων πλέον δεν έχουν προϊόντα της Creta Farms, καθώς τα όποια αποθέματα υπήρχαν τελείωσαν, πλέον εγκαταλείπουν την αλλαντοβιομηχανία και οι πελάτες από το κανάλι του HORECA (εστίαση – ξενοδοχεία) και στρέφονται στους ανταγωνιστές της. Η ανάκτηση των πελατών του HORECA, ακόμη και αν η εταιρεία σωθεί, θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους.