Στη βάση της Σούδας ο πρωθυπουργός – Επισκέπτεται το “Αϊζενχάουερ”

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμό στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με φόντο το θερμό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η επίσκεψη στην Κρήτη επισφραγίζει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το γεγονός ότι κατέπλευσε το αεροπλανοφόρο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στέλνει ένα ακόμη μήνυμα στήριξης στην χώρα μας, ενώ παράλληλα δείχνει και τις προθέσεις του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία για το ζήτημα των S-400.

Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα γίνει δεκτός από τον πλοίαρχο του αεροπλανοφόρου και τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ, οι οποίοι θα τον ξεναγήσουν σε ένα από τα πιο ιστορικά, αλλά και σύγχρονα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Το αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ με πλήρωμα που ξεπερνάει τα 5.000 άτομα, μπορεί να μεταφέρει 90 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Έχει πάρει μέρος σε σημαντικές αποστολές, όπως τον πόλεμο του κόλπου και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Λόγω των εορτασμών για την 25η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις, ενώ ανήμερα της εθνικής επετείου, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, θα υπάρξουν πτήσεις ελληνικών, αμερικανικών και γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη ναυτική βάση της Σούδας ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το πρώην Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.