Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου οι προσλήψεις των αναπληρωτών για τη νέα σχολική χρονιά

Με βάση τους εγκεκριμένους από το ΑΣΕΠ πίνακες κατάταξης για το διδακτικό έτος 2018-2019 θα διενεργηθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών για τη νέα σχολική χρονιά, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας. Μεθαύριο Σάββατο 24 Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε, πρόκειται να εκδοθεί από το υπουργείο η Διαπιστωτική Πράξη παράτασης ισχύος των εγκεκριμένων πινάκων του ΑΣΕΠ. Θα ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής προτιμήσεων – μέχρι τις 28 Αυγούστου. Επειτα, από 28 Αυγούστου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει η υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ και για τρία μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ως καταληκτική ημερομηνία καταγραφής λειτουργικών κενών από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο ΟΠΣΥΔ ορίζεται η 3η Σεπτεμβρίου. Το διήμερο 5 και 6 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην πρόσληψη των αναπληρωτών.

Χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη τόνισαν σε δήλωσή τους: «Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων πρωταρχικό στόχο και μέλημά μας». Ειδικότερα, η παράδοση των βιβλίων στα σχολεία της χώρας έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές που θα βρεθούν στα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα μπορέσουν να παραλάβουν το σύνολο των βιβλίων για την ύλη που θα διδαχθούν, χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία αυτή.

Παράλληλα, με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη των αναπληρωτών, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις σε διδάσκοντες, μια και η σχετική διαδικασία κάλυψης των όποιων κενών έχουν καταγραφεί από τις κατά τόπους υπηρεσίες εκπαίδευσης, θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου και οι αναπληρωτές θα μπορούν να μεταβούν εγκαίρως στον τόπο διορισμού τους. Από το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών για την Ειδική Αγωγή, υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Παιδείας έχουν προαναγγείλει ότι οι σχετικές διαδικασίες θα δρομολογηθούν άμεσα. Ωστόσο, ο χρόνος μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν ήταν επαρκής για να ολοκληρωθούν όλα τα ενδιάμεσα βήματα. Ετσι, σε πρώτη φάση οι ανάγκες και για τη νέα σχολική χρονιά θα καλυφθούν με αναπληρωτές και παράλληλα θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για μόνιμους στην Ειδική Αγωγή.