Στον αέρα οι ελαιοπαραγωγοί – Δεν αγοράζει λάδι η Ένωση Ηρακλείου!

«Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να ανακοινώσουμε τιμές για το ελαιόλαδο, διότι δεν έχουμε τις προϋποθέσεις να αγοράσουμε»!

Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) Σταύρος Γαβαλάς άναψε φωτιά στους ελαιοπαραγωγούς του νομού, οι οποίοι ήδη βρίσκονταν σε απόγνωση εξαιτίας της σημαντικά μειωμένης παραγωγής και των σοβαρών προβλημάτων στην ποιότητα του ελαιολάδου λόγω του δάκου και των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα ο κ. Γαβαλάς αποκάλυψε τις συνέπειες μίας απίστευτης συμφωνίας, στα όρια του σκανδάλου, που έκανε στο παρελθόν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Η συμφωνία οδήγησε στην παραχώρηση των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού και του συνόλου της παραγωγής ελαιολάδου.

«Δεσμευόμαστε όμως ότι θα κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που μπορούμε και μας επιτρέπει ο νόμος για να ακυρώσουμε τις συμφωνίες της προηγούμενης διοίκησης. Να αλλάξουμε τις συμφωνίες για το καλύτερο της οργάνωσης των παραγωγών και γενικότερα του προϊόντος, και του χρόνου να είμαστε στην ευχάριστη θέση προκειμένου η Ένωση Ηρακλείου να βγει και να ανακοινώσει πρώτη τιμές. Αυτός είναι ο στόχος της νέας διοίκησης», είπε ο κ .Γαβαλάς, επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΑΣΗ, με πρόεδρο τον Ανδρέα Στρατάκη, αποφεύγοντας ωστόσο να τον κατονομάσει.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε σε συμφωνία που σύναψε η ΕΑΣΗ το 2015 με την εταιρεία «Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ»: «Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΑΣΗ πιστεύαμε ότι είχαμε κάποιο ποσοστό σε αυτή την εταιρεία. Δυστυχώς έχουμε μηδενική συμμετοχή σε αυτό το σχήμα! Δεν έχουμε κανένα ρόλο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε πουθενά. Δεν μας ανήκει αυτή η εταιρεία. Ανήκει σε ιδιώτες. Είναι ένα ιδιωτικό σχήμα 100%».

Δωρεάν η παραχώρηση!

Η συμφωνία εκτός από την παραχώρηση των εγκαταστάσεων τυποποίησης ελαιολάδου, που είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, προέβλεπε και την εκμετάλλευση των εμπορικών σημάτων του Συνεταιρισμού, όπως το διεθνώς αναγνωρισμένο για την ποιότητά του «Knossos». Με τη συμφωνία ολόκληρη η παραγωγή ελαιολάδου της περιοχής πέρασε στην ιδιωτική εταιρία, αφού η ΕΑΣΗ δεν διαθέτει άλλες εγκαταστάσεις. Ως αντάλλαγμα γι’ αυτή τη γενναία παραχώρηση ο Συνεταιρισμός θα εισέπραττε μερίδιο των ετήσιων κερδών της ιδιωτικής εταιρίας και επιπλέον μόλις 6.200 ευρώ το χρόνο για την εκμετάλλευση των εμπορικών σημάτων.

Αποδείχθηκε ωστόσο ότι το πραγματικό όφελος για την ΕΑΣΗ ήταν τα 6.200 ευρώ από τα εμπορικά σήματα, καθώς η ιδιωτική εταιρεία φρόντισε να μην παρουσιάζει καθόλου κέρδη στους ισολογισμούς της!

«Αυτή η συμφωνία είναι έως το 2024. Εμείς από εφέτος κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες – που δεν έκαναν κάποιοι άλλοι – για να μπορέσουμε να τη διορθώσουμε, να την ακυρώσουμε για το καλό των παραγωγών και του προϊόντος. Υπάρχουν πιθανότητες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς και επισήμανε: «Η Ένωση (ΕΑΣΗ) απείχε από την αγορά ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια. Συμμετείχε η Ένωση ΑΕΒΕ στην οποία δεν έχουμε καμία συμμετοχή εμείς. Κάποιες λεπτομέρειες από αυτό που συνέβαινε τις διαπιστώσαμε αφότου αναλάβαμε.

Η συμφωνία αυτή είναι λίγο περίεργη. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Είναι μια περίεργη συμφωνία από τη στιγμή που ο Συνεταιρισμός εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο της! Ούτε ένα σεντ, δίνοντας μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση καταφέραμε να μην παίρνουμε ούτε ένα ευρώ το χρόνο. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του. Η συμφωνία προέβλεπε κάθε χρόνο, κλείνοντας ισολογισμούς, να μοιραζόμαστε τα κέρδη. Αυτή η εταιρία δεν παρουσίασε ποτέ κέρδη. Στα σήματα μόνο, που είναι ένα πολύ δυνατό brand name το Knossos, Παίρνουμε 6.200 ευρώ το χρόνο παρακαλώ».

Σχολιάζοντας μάλιστα τα μηδενικά κέρδη που παρουσιάζει η ιδιωτική εταιρεία, ο κ. Γαβαλάς ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια, πριν από τη συμφωνία η ΕΑΣΗ διαχειριζόταν χιλιάδες τόνους λαδιού και έκανε ένα τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από το ελαιόλαδο.

«Είμαστε αποφασισμένοι όσο μπορούμε να προστατεύσουμε το εισόδημα του παραγωγού και το προϊόν, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν πάει καλά. Θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες, θα διεκδικήσουμε ο, τι καλύτερο μπορούμε. Και μια πιθανότητα να έχουμε θα τη διεκδικήσουμε, γιατί δεν μπορεί αυτό το κόσμημα να μην είναι στα χέρια των συνεταιρισμένων αγροτών και να είναι σε μια Ανώνυμη και απρόσωπη εταιρεία, που ο μόνος της σκοπός είναι να κερδίσει και τίποτα περισσότερο. Ελέγξαμε όλες τις συμβάσεις εξονυχιστικά και το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ο, τι χρειάζεται για να καταφέρουμε να τη βελτιώσουμε, να την αλλάξουμε και να την ακυρώσουμε προς το συμφέρον του παραγωγού και του προϊόντος», κατέληξε ο κ. Γαβαλάς.