Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης «Δέλτα»

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης

Φόβοι για 3.000 κρούσματα το επόμενο δεκαήμερο


Πονόλαιμο, καταρροή και πονοκέφαλο εμφανίζουν τα περιστατικά με μετάλλαξη “Δ” στην Κρήτη σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, ο οποίος λέει ότι σε ένα δεκαήμερο μπορεί να δούμε τα κρούσματα να φθάνουν τις 3.000.

Χωρίς εμβολιασμούς και εφαρμογή των μέτρων θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Ο ιός είναι εδώ και μας εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα, μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο Mega.

Αναφερόμενος μάλιστα στη μετάλλαξη Delta είπε ότι «είναι μια εξήγηση της δυναμικής αυτής».

«Πίσω από όλα αυτά σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται η μετάλλαξη Delta, εμείς του επιτρέψαμε να λειτουργήσει έτσι, με τη συμπεριφορά μας. Με τα πάρτι και τις διασκεδάσεις χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο» δήλωσε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας παράλληλα στάθηκε στους νέους που συνδέονται με τα events, στους γάμους με πολλά άτομα και στην κατάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Αν σε αυτά κανείς προσθέσει τη μετάλλαξη Delta είναι μπροστά σε μια εξίσωση που λύνεται» δήλωσε.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα», προέβλεψε.

«Θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση θα μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες. Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις» επεσήμανε.

«Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά», εξήγησε ο Νίκος Τζανάκης.

«Το πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας, αυτοί είναι η μεγάλη δεξαμενή των πασχόντων. Ο εμβολιασμένος έχει μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει» δήλωσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ που όπως είπε «έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 70% των ανθρώπων σε ένα τείχος ανοσίας που δεν καλύπτει αυτό το μεταδοτικό στέλεχος. Πιθανώς η πίεση στο ΕΣΥ να είναι διαχειρίσιμη. Απομένει να το δούμε αυτό».

«Πρέπει από τώρα οι άνθρωποι να προσέξουν, να μη συμμετέχουν σε γεγονότα με συνωστισμό ή αν είναι σηματικό να συμμετάσχουν να τηρούν τους κανόνες, να πείσουν τους γύρω τους να εμβολιαστούν και την κοινωνία να πάρει μέτρα όπως η πίεση του ωραρίου λειτουργίας, ίσως η απαγόρευση κυκλοφορίας τοπικά και γιατί όχι όπου υπάρχουν τοπικοί θήλακες υπερμετάδοσης το μέρος να κλείσει ερμητικά», είπε.

«Το Ρέθυμνο τρέχει με 415 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 μέρες αυτό το φορτίο δεν υπήρχε σε προηγούμενα κύματα», ανέφερε.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους νέους μας κι όσους συμμετέχουν σε αυτές τις συναθροίσεις των ψυχαγωγικών κέντρων της παραλίας αυτό θα οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες», προέβλεψε και στάθηκε στα δύσκολα μέτρα που όπως είπε θα πέσουν στο τραπέζι προς εφαρμογή.

«Θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε», υπογράμμισε.

Εμβολιασμοί με τις κινητές μονάδες

Η Λένα Μπορμπουδάκη, διοικήτρια 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, μιλώντας στο Mega ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησε η δράση με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έχουμε αναπτύξει 84 εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη. Έχουμε ενεργοποιήσει και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Εμβολιάζουμε τους ανθρώπους που είναι κλινήρεις κι έχουν δυσκολία στην πρόσβαση. Το εμβόλιο της Pfizer και το Johnson and Johnson θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη δράση».