Ποια συμφέροντα θέλουν αφανισμό της τσικουδιάς

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να δώσουμε λύση στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς». Αυτό δήλωσε η Υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου χθες στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των αποσταγματοποιών Ηρακλείου και Λασιθίου, παρουσία και των βουλευτών του Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, Σωκράτη Βαρδάκη και Σπύρου Δανέλλη.

Όπως φάνηκε όμως από το όλο κλίμα, καθώς και τις αγκυλώσεις που προέβαλαν κυρίως οι υπηρεσιακοί παράγοντες, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και πιέσεις που δεν θέλουν την επιβίωση των αποσταγματοποιών. Κύριο σημείο καμπής αποτελεί το γεγονός πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων δεν έδειξε διαλλακτική στάση στην πώληση χονδρικής της ρακής από τις κάβες, ενώ υπήρξαν και έντονες αναστολές σε σχέση με το ποιες δεσμεύσεις θα προβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Δεσμεύσεις πήραν οι παραγωγοί από την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου και τον διοικητή Γιώργο Πιτσιλή.

Από τα «συμφραζόμενα», πολλοί ήταν εκείνοι που υπέθεσαν ότι μεγάλες εταιρείες κυρίως, αλλά και λοιπά συμφέροντα, κινούνται σε μια κατεύθυνση περιορισμού ή και αφανισμού του παραδοσιακού χαρακτήρα παραγωγής ρακής, προκειμένου η αγορά να είναι πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενη. Κάτι τέτοιο έγινε ως ένα βαθμό αντιληπτό και από τους τοπικούς βουλευτές που αντέδρασαν σθεναρά, διεκδικώντας ως ελάχιστη αξίωση τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της διαδικασίας, αλλά και την αναγνώριση των αποσταγματοποιών ως παραγωγών.

Στη συνάντηση όμως της υπουργού με τους αποσταγματοποιούς και τους βουλευτές Βασίλη Κεγκέρογλου, Σωκράτη Βαρδάκη και Σπύρο Δανέλλη, η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, δεν επέμεινε σε αυτή τη διάσταση του θέματος, αλλά επιχείρησε  να δώσει λύσεις στο πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει με τους αποσταγματοποιούς της Κρήτης, ύστερα από σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων.

Μετά από ενδελεχή παρουσίαση της ιδιαιτερότητας της Κρήτης, η υφυπουργός κατανόησε πως οι αποσταγματοποιοί είναι και παραγωγοί, οπότε κρίνεται αναγκαίο να μπορούν να πωλούν οι ίδιοι το προϊόν τους, χωρίς δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Η υφυπουργός επιχείρησε να αντιπροτείνει τη νομοθέτηση για δημιουργία ομάδων παραγωγών, ωστόσο στο σύνολο τους οι τοπικοί βουλευτές τόνισαν πως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας  της παραγωγής κι εφόσον κριθεί αναγκαίο να προχωρήσει μια διαδικασία ίδρυσης κάποιας μορφής συνεταιρισμού.

Μετά τη συνάντηση με την υφυπουργό, αποσταγματοποιοί και βουλευτές συναντήθηκαν και με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, όπου είχαν μια μακρά συζήτηση επί του θέματος. Αποσταγματοποιοί και βουλευτές χρειάστηκε να αναλύσουν ενδελεχώς τα δεδομένα στον διοικητή αλλά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να πείσουν πως η εγκύκλιος της Αρχής ουσιαστικά συνεπάγεται την καταστροφή τους.

Ενώ όμως στην Ανεξάρτητη Αρχή υπήρξε μια διαλλακτικότητα ως προς την παράταση ενός έτους, δεν υπήρξε αντίστοιχα διαλλακτικότητα ως προς τη δυνατότητα πώλησης στη χονδρική από τις κάβες, γεγονός που προβλημάτισε αρκετά.

Η συνάντηση έκλεισε με τη δέσμευση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής, ότι θα υπάρξει συνεννόηση με την υφυπουργό προκειμένου να δοθεί παράταση για τη φετινή χρονιά, με την υποσημείωση ωστόσο ότι υπάρχει αναμονή των δεσμευτικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οφείλουν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Οι παραγωγοί αναχώρησαν από την Αθήνα με τη δέσμευση πως θα βρεθεί μια άμεση λύση τουλάχιστον γι’ αυτή τη χρονιά, αλλά και την υπόσχεση πως θα ακολουθήσει δεύτερο και σημαντικότερο ραντεβού για να επιλυθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα με την υφυπουργό.

«Παπανάτσιου και Πιτσιλής δεσμεύθηκαν για παράταση, έστω και σιωπηλή αυτή τη χρονιά, που θα μας επιτρέψει να πουλήσουμε τις αδιάθετες ποσότητες μας» ανέφερε με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος αποσταγματοποιών Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης για να προσθέσει: «Οπωσδήποτε, θέλουμε να δούμε τη δέσμευση και εγγράφως, αλλά τουλάχιστον θεωρούμε πως έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Ευχαριστούμε τους βουλευτές που έδωσαν μια σκληρή μάχη κι ελπίζουμε πως στην επόμενη συνάντηση θα έχουμε ακόμα καλύτερες απαντήσεις και περισσότερες δεσμεύσεις».