Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο – Το πρώτο μετά τις «Πρέσπες» και με ανακοινώσεις για κατώτατο μισθό

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας στις 15:00 το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του 2019 στην οποία αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή.

Η συνεδρίαση θα είναι επίσης επικεντρωμένη και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο τους προσεχείς μήνες, μετά και τη θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών, που ακολούθησε την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συζητηθεί, αφού χρειάζεται υπουργική απόφαση για την έγκριση του, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση ενοικίου.

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε την Κυριακή πως «το ακριβές ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «από την αύξηση θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας».

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώνει πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση της τάξεως του 8%, φτάνοντας τα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών.