Συνελήφθη επικίνδυνος τζιχαντιστής στην Κω – Παρίστανε τον πρόσφυγα

Ο άνδρας συνελήφθη τον Ιούνιο και έφτασε στην Κω με βάρκα από τα τουρκικά παράλια αλλά μετά από έλεγχο σε βάση δεδομένων της Europol οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν ότι συνδέεται με φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους και τον έθεσαν υπό κράτηση.


Στα χέρια των ελληνικών αρχών έπεσε τον περασμένο Ιούνιο στην Κω ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους που έφτασε στο νησί με βάρκα από τα τουρκικά παράλια παριστάνοντας τον πρόσφυγα ενώ μάλιστα είχε υποβάλλει και αίτημα χορήγησης ασύλου.  Η ταυτότητά του προδόθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και συγκεκριμένα τη στιγμή που γινόταν έλεγχος στο διαβατήριό του, καθώς φάνηκε ότι είχε παραποιημένα στοιχεία. Τα περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του ήρθαν στο φως όταν ταυτοποιήθηκε η φωτογραφία του στη βάση δεδομένων της Europol, καθώς φαίνεται να συνδέεται με φρικαλεότητες των τζιχαντιστών. Ο άνδρας συνελήφθη και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Εντατικοί οι έλεγχοι για τζιχαντιστές στο Αιγαίο

«Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη» γράφει το περιοδικό Der Spiegel στο νέο τεύχος του συμπληρώνοντας: «Η Αθήνα έχει στείλει πρόσθετους υπαλλήλους της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη δυτική Ευρώπη. Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές. Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του IS θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες. Και η Europol από 1ης Νοεμβρίου θα στείλει στην Ελλάδα επιπρόσθετους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αναμένεται να συνδράμουν οι ελληνικές αρχές και η Frontex».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Europol ωστόσο επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη. Εντούτοις αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις» υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, βασικού δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 που συνελήφθη στο Βέλγιο και ο οποίος το 2015 έφτασε στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία. Σύμφωνα με το Der Spiegel «μεταξύ 2017 και 2019 η ελληνική αστυνομία βάσει δικών της στοιχείων έχει συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία».

Η Ελλάδα πιο σκληρή απέναντι στους αιτούντες άσυλο

«Αυξανόμενοι αριθμοί μεταναστών, υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα και μακροχρόνιες διαδικασίες. Η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιδρά απέναντι στο προσφυγικό περιορίζοντας το δικαίωμα ασύλου» αναφέρει ρεπορτάζ της Handelsblatt για τις εξελίξεις στο πεδίο του προσφυγικού και το νέο νόμο περί ασύλου της ελληνικής κυβέρνησης. «Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες πολέμου ή πολιτικά διωκώμενοι αλλά οικονομικοί μετανάστες. Oι διαδικασίες θα αυστηροποιηθούν, οι δυνατότητες προσφυγής θα περιοριστούν και οι απορριφθέντες θα απελαύνονται». Στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, αντιτίθενται, σημειώνει το ρεπορτάζ, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνησία ή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «ζητώντας περισσότερο χρόνο για δημόσιο διάλογο».

Όπως παρατηρεί η Ηandelsblatt «ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που ζητούν προστασία οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες στα εδώ και χρόνια υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των νησιών» και σημειώνει ότι η κατάσταση στα νησιά «αποτελεί συνέπεια των μακρών διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν μέχρι στιγμής να εξετάσουν μόνο 2400 υποθέσεις τον μήνα, ενώ δέχονται περίπου 5400 νέες αιτήσεις, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να μεγαλώνει. Ένας δεύτερος λόγος που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αποτυχία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. «Από την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ-Toυρκίας έχουν επαναπροωθηθεί 2000 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο» σημειώνει η εφημερίδα ενώ «με την αυστηροποίηση και επίσπευση των διαδικασιών η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει φέτος να μπορέσει να επαναπροωθήσει περίπου 10.000 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο στην Τουρκία». Εντούτοις κλείνοντας το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι τα νέα μέτρα ενδέχεται να αυξήσουν την κίνηση των διακινητών στα σύνορα με την Αλβανία ή τη Βόρεια Μακεδονία, δεδομένου ότι η λεγόμενη βαλκανική οδός έχει επίσημα κλείσει για τους πρόσφυγες από το καλοκαίρι της μεγάλης προσφυγικής κρίσης του 2015.