Συνταξιούχοι αγρότες : Σε ποια εισοδήματα θα μπει «κόφτης»

Δεσμεύσεις Βρούτση: Θα “ψαλιδίζονται” οι συντάξεις μόνο όσων ετεροεπαγγελματιών έχουν αγροτικά εισοδήματα που ξεπερνούν τις 10. 000 ευρώ


Όχι απλά δεν καταργεί το όριο των 5.000 ευρώ ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά δηλώνει ότι θα το διπλασιάσει στα 10.000 ευρώ. Έτσι, μέχρι τα 10.000 ευρώ κανείς ετεροεπαγγελματίας αγρότης που έχει βγει στη σύνταξη δε θα έχει “κόφτη” 30% σε περίπτωση γεωργικού εισοδήματος. Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης ξεκαθαρίζει ότι θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα σε όλους συνταξιούχους εργάζονται σε οποιονδήποτε τομέα χωρίς να το δηλώνουν.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, όποιος συνταξιούχος βρεθεί να εργάζεται και δεν το έχει δηλώσει στον ΕΦΚΑ θα πληρώσει πρόστιμο που θα ισούται με 12 μηνιαίες συντάξεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο Γιάννης Βρούτσης τις τελευταίες ώρες, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όσο και σε δημόσιο διάλογο με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, για τους συνταξιούχους Δημοσίου ή άλλων φορέων δε θα υπάρχει περικοπή της σύνταξης αν συνεχίσουν να εργάζονται, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα, σαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς, δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ. Αν είναι πάνω από αυτό το ποσό, θα έχουν μείωση κατά 30% για όσο χρόνο απασχολούνται και θα πληρώνουν παράλληλα τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εξάλλου, όπως είναι ήδη γνωστό, “κόφτης” στη σύνταξη δε θα υπάρχει για συνταξιούχους του ΟΓΑ (κατά επάγγελμα αγρότες) που θα συνεχίσουν να ασκούν απασχόληση σε αγροτικά επαγγέλματα, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος.

Επίσης, όσοι πολύτεκνοι συνταξιούχοι έχουν ανήλικο παιδί ή παιδί που σπουδάζει μέχρι 24 ετών ή είναι ανίκανο για εργασία, δε θα κόβεται καθόλου η σύνταξη στην περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται.

Την ίδια ώρα, διευκρινίζεται ότι οι συνταξιούχοι υποχρεούνται, προτού αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στον φορέα κύριας ασφάλισης του ΕΦΚΑ, καθώς και στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών).

«Δεσμεύτηκε»

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, αποδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση στον κ. Βρούτση. Διότι ο ίδιος, όπως φάνηκε, δεν είχε καθόλου αντιληφθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είχε βάλει ως όριο τα 5.000 ευρώ στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες για την ενεργοποίηση του “κόφτη”. Όταν έγινε η μεταξύ μας δημόσια συζήτηση, ο ίδιος δεσμεύτηκε να υλοποιήσει την πρόταση που του είχαμε κάνει για αύξηση του ορίου στα 10.000 ευρώ. Και έτσι να λύσει ένα πρόβλημα στο 95% των ετεροεπαγγελματιών όσον αφορά το δεύτερο εισόδημα από την ασχολία τους ως αγρότες»…

Γιατί όμως αυτός ο διπλασιασμός του ορίου των 5.000 ευρώ δεν είχε γίνει επί των ημερών του κ. Κατρούγκαλου; Στο σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης απάντησε ως εξής: «Τότε, το όριο των 5.000 ευρώ, στήριζε αρκετό κόσμο. Δεν είχαμε τότε άλλη δυνατότητα. Τώρα όμως οι συνθήκες είναι καλύτερες, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, και έτσι υπάρχει η δυνατότητα και η οικονομική ευχέρεια να γίνει»…