Σύψας: Αν τα κρούσματα αυξηθούν πολύ, μπορεί να σταματήσει ο Τουρισμός

Για τους κινδύνους που κρύβει ενδεχόμενος εφησυχασμός των πολιτών για τον τουρισμό μίλησε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όσον αφορά την επιδημία σήμερα είναι ο εφησυχασμός» τόνισε ο κ. Σύψας μιλώντας στο ΣΚΑΪ και υπενθυμίζοντας πως οι γείτονές μας, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έχουν ήδη μια αύξηση κρουσμάτων

«Ο ιός δε συγχωρεί κανένα λάθος, το έχουμε μάθει κι από άλλες χώρες. Κι αν συνεχίσουμε να κάνουμε λάθη -που αφορούν κυρίως την τήρηση των αποστάσεων- θα το πληρώσουμε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Και δυστυχώς δε θα το δούμε άμεσα,θα το δούμε μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και τότε ίσως είναι λίγο αργά».

Αν όντως υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, είπε ο κ. Σύψας, «το πρώτο που θα γίνει είναι να σταματήσει η χαλάρωση των μέτρων. Και το χειρότερο σενάριο είναι να αρχίσουμε να παίρνουμε και πίσω μέτρα, δηλαδή να επανερχόμαστε εκεί που ήμασταν. Επομένως, είναι πολύ επικίνδυνο το να παίζουμε με τη φωτιά. Το να παίζεις με τον ιό είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά. Το έχει δείξει η περίπτωση άλλων χωρών».

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να σταματήσει και η ροή του τουρισμού, ο κ. Σύψας απάντησε «ασφαλώς. Γιατί ο τουρισμός έχει και εισαγόμενα κρούσματα. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να έχουμε τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο, ο κίνδυνος παραμένει. Ασφαλώς, λοιπόν, ο πρώτος υποψήφιος για να πάθει τη μεγάλη ζημιά, στην περίπτωση ανάκαμψης της επιδημίας, είναι ο τουρισμός. Από εκεί θα αρχίσουμε τα περιοριστικά μέτρα».

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να διεξάγονται τεστ σε όλους τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα. «Επομένως, από ένα σημείο και μετά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι» τόνισε.

Για τους τουρίστες που έρχονται από χώρες με πολλά κρούσματα είτε θα σταματήσουν οι πτήσεις είτε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται, είπε ο καθηγητής.