Σύψας για σχολεία: «Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν “κλειστή κάψουλα”»

AP photo
«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται» υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κληθείς να σχολιάσει την πανδημία του κορονοϊού

Το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown απέκλεισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Κληθείς να σχολιάσει το μοντέλο αντιμετώπισης του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι «θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται».

Παράλληλα είπε ότι ο δείκτης R είχε ξεπεράσει το 1 στα μέσα Ιουλίου. «Τώρα είναι 1 ή λίγο χαμηλότερο από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πιθανότατα το 0,90» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας. «Η στρατηγική είναι στοχευμένα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε». Σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων, υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ότι «οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν “κλειστή κάψουλα” με ξεχωριστά διαλείμματα». «Ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα», συνέχισε.

«Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων. Οι οικογένειες να γυρίσουν στα σπίτια τους την 1η Σεπτεμβρίου και να παραμείνουν μια εβδομάδα σε αυτά. Ακολούθως, οι γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους για να δουν εάν έχουν συμπτώματα. Επειτα από αυτό είναι ασφαλές να πάνε στα σχολεία ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση» σημείωσε. «Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο. Είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση» εξήγησε ακόμη ο λοιμωξιολόγος.

«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές», υποστήριξε ο κ. Σύψας. «Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων», κατέληξε.