«Ταΐστε» τα κουνούπια για να μην σας «πίνουν το αίμα» – Νέα επιστημονική μελέτη

Μπορεί ένα κουταλάκι ζάχαρη να είναι η λύση απέναντι στο μόνιμο πρόβλημα του καλοκαιριού


Ξεχάστε τα αντικουνουπικά που μυρίζουν έντονα, τα «φιδάκια», τις παστίλιες και τις… κουνουπιέρες. Η λύση στον «πόλεμο» κατά των κουνουπιών είναι μία και είναι απλούστατη: Ένα κουταλάκι ζάχαρη στο χώρο!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα επιστημόνων, που έδειξε ότι αρκεί να επηρεάσουμε τα κουνούπια για να αποσπάται η προσοχή τους από το ανθρώπινο αίμα. Αυτό, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, επιτυγχάνεται με το να «ταΐσουμε» τα κουνούπια ζάχαρη!

«Μειώνοντας την έλξη που ασκεί στα κουνούπια το ανθρώπινο αίμα, μειώνεις τα τσιμπήματα και άρα μειώνεις το πόσο οι άνθρωποι ασθενούν από ιούς που μεταφέρουν τα κουνούπια» δήλωσε ο Πάολο Γκαμπριέλι, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLOS Biology».

Οι ερευνητές μάλιστα εστίασαν στην συμπεριφορά του κουνουπιού «τίγρης», που έλκεται ειδικά από ανθρώπους, οι οποίοι ζουν συνήθως σε αστικές περιοχές. Το κουνούπι αυτό μάλιστα μεταφέρει αρκετούς επικίνδυνους ιούς, όπως του Δυτικού Νείλου, του κίτρινου πυρετού ή τον ιό Ζίκα.

Τα θηλυκά κουνούπια – τίγρεις κερδίζουν την απαραίτητη ενέργεια για να γεννήσουν τα αβγά τους ρουφώντας αίμα, αλλά επίσης τρεφόμενα με ζάχαρη που βρίσκουν στο νέκταρ των φυτών.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να δουν εάν ένα κουνούπι με την… κοιλιά του γεμάτη ζάχαρη θα μείωνε την επιθυμία για ανθρώπινο αίμα. Το αποτέλεσμα του πειράματος έδειξε ότι τα κουνούπια αυτά δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για ανθρώπινο αίμα, αφού ήταν «γεμάτα» ζάχαρη!

Ο κύριος Γκαμπριέλι πάντως είπε ότι η τεχνική αυτή μπορεί να αποδίδει για μικρές περιόδους, καθώς διαπιστώθηκε πως η «όρεξη» κουνουπιών για ανθρώπινο αίμα μειώθηκε για περίπου μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση ζάχαρης, όμως το πείραμα εστίασε μόνο στα θηλυκά κουνούπια, τα οποία επιπλέον ζουν περίπου 60 ημέρες συνολικά…