Τα δικαιώματα λουόμενων στις οργανωμένες παραλίες

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης παραθέτει τα δικαιώματα των καταναλωτών, αλλά και όσα πρέπει να προσέξουν


Με αφορμή παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών , που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω προσωπικών σελίδων , στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,για την  τιμή  ομπρέλας -ξαπλώστρας στην  τιμή του σετ των  15 ευρώ, χωρίς καφέ, ή κάτι άλλο και  επειδή οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ,μέρα με την ημέρα και ο καλύτερος προορισμός για δροσιά είναι ένα μπάνιο στη θάλασσα, η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης παραθέτει τα δικαιώματα των καταναλωτών, αλλά και όσα πρέπει να προσέξουν:

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών  -Στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.

-Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο. σε εμφανές σημείο, ενώ θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

-Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει σήμανση (με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες) των ορίων που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

-Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,τονίζει ακόμη ότι απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, jet surf, sea beetle, θαλάσσιο ποδήλατο) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00, ενώ τα wind surfs πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Για παράπονα καταγγελίες, στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στο τηλ.28210923086 και στο email epkxan@gmail.com και 1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή