Τα «ελληνικά γεράκια» και οι δυσάρεστες εκπλήξεις που προκαλούν στα τουρκικά μαχητικά

eurokinissi

Η εντολή που υπάρχει ήδη και από το νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι: ποτέ τουρκικό αεροσκάφος χωρίς ελληνικό μαχητικό να το κυνηγά…


Οι Τούρκοι παραβιάζουν συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο, ωστόσο, ό,τι κι αν κάνουν δεν μπορούν να παρασύρουν τους Ελληνες πιλότους. Τη στιγμή που οι αεροπορικές εκπαιδεύσεις δεν σταματούν, το ίδιο και οι πτήσεις επιτήρησης του FIR Αθηνών, τα «scramble» παίρνουν καθημερινά φωτιά. Όλα τα δεδομένα αναλύονται και μαρτυρούν ότι οι γείτονές μας μπορεί να θέλουν, αλλά δεν έχουν ούτε τους αριθμούς ούτε την εμπειρία να παρασύρουν τους καλύτερους στον κόσμο, κατά γενική ομολογία, Ελληνες αεροπόρους.

Ωστόσο, επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν ότι «δεν μπορούν ν’ αντέξουν τη διάρκεια της ήττας και να δεχτούν την υπεροχή που έχουμε πετύχει. Βάζουν το ιπτάμενο τάνκερ στο όριο του FIR για να επιτύχουν τον κορεσμό των ελληνικών αεροσκαφών, όμως είμαστε όλο εκπλήξεις, δυσάρεστες γι’ αυτούς.»

  • Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, που επικαλείται το hellasjournal όλο το τελευταίο διάστημα που καταγράφθηκε η έντονη παραβατικότητα από την Τουρκία, με τις δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ή και ακατοίκητα νησιά στο Αρχιπέλαγος, οι γείτονές μας έχουν κάνει μετασταθμεύσεις F-16 σε αεροπορικές βάσεις κοντά στα παράλια, ώστε να προκαλούν διαρκώς. Ταυτόχρονα απογειώνουν και το ιπτάμενο τάνκερ KC-135.
  • Κορεσμός μπορεί να υπάρχει από τη στιγμή που απογειώνονται περισσότερα αεροσκάφη, όμως διαπιστώνεται η δυσάρεστη για την Τουρκία έκπληξη, ότι τα μαχητικά της Ελλάδας φτάνουν το ένα μετά το άλλο χωρίς να δοθεί το παραμικρό περιθώριο για ανάσα. Και μπορεί οι γείτονές μας να έχουν τα μαχητικά τους πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά μόλις δουν «τα σκούρα» σπεύδουν ν’ απογειώσουν από απομακρυσμένες μοίρες F-16 για να υποστηρίξουν τα καταδιωκόμενα αεροσκάφη τους.

Η εντολή που υπάρχει ήδη και από το νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι: ποτέ τουρκικό αεροσκάφος χωρίς ελληνικό μαχητικό να το κυνηγά…

Η Πολεμική Αεροπορία κοντά στους νησιώτες

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν, επίδειξη αεροπορικής υπεροχής και ισχύος κάνουν σε καθημερινή βάση οι Έλληνες αεροπόροι πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

  • Κόντρα στις τουρκικές υπερπτήσεις, τα ελληνικά «γεράκια» πετάνε διαρκώς πάνω από ελληνικά νησιά του Αρχιπελάγους, σε μια επιπλέον προσπάθεια να δείξουν και στους νησιώτες πως είναι πάντα εκεί.
  • Όπως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς με τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, έτσι και η Πολεμική Αεροπορία με τα «μπλε φτερά» κατεβαίνει πολλές φορές χαμηλά, πάνω από τα κατοικημένα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου ώστε να χαιρετίσει με τον δικό της τρόπο μέχρι και τον μοναδικό κάτοικο ελληνικού νησιού.
  • Χαρακτηριστική ήταν η προ ενός 24ώρου πτήση που έγινε πάνω από τη Λέρο σε πολύ χαμηλό ύψος. Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, τα Ελληνικά F-16 Block 50 της 347 Μοίρας «Περσέας» αφού απογειώθηκαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου πέταξαν σε χαμηλό ύψος στο κεντρικό ανατολικό Αιγαίο προχωρώντας σε μια σειρά ασκήσεων ναυτιλίας.
  • Έφτασαν πάνω από τη Λέρο και πέταξαν χαμηλά, στη συνέχεια πήραν εντολή να στρέψουν πιο βόρεια και ανατολικά και να περάσουν επίσης σε χαμηλό ύψος από το ακριτικό Αγαθονήσι, το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε δεχτεί τις προκλητικές υπερπτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών.

Πρόκειται για μια συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση θα έλεγε κανείς, η οποία συνδυάζεται με τις εκπαιδευτικές εναέριες δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, διότι απογειώσεις δεν υπάρχουν μόνο όταν απαιτείται ώστε ν’ αναχαιτιστούν τα τουρκικά μαχητικά.