Τα σενάρια για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Δείτε τα βασικά ονόματα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου


Μεγάλες εκπλήξεις έχει το νέο υπουργικό Συμβούλιο που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα επισήμως ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών 2019 και την συντριπτική νίκη της ΝΔ.

Νέος τσάρος της Οικονομίας, με εντολή να ξεκινήσει άμεσα την ανασύνταξη της οικονομίας και να ετοιμάσει τα πρώτα νομοσχέδιο για τις μειώσεις των φόρων, θα οριστεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ στην κυβέρνηση υπάρχουν και δύο ονόματα από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Σημαντικά πόστα αναλαμβάνουν και οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ρόλο υπερυπουργού αναλαμβάνει και ο βασικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα βασικά ονόματα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου:

 Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας

 Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών: Στέλιος Πέτσας (ΓΛΚ)

 Υπουργείο Ανάπτυξης: Αδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης

 Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεδωρικάκος

 Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης

 Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας

Αρμόδιος για θέματα Οικονομικών Σχέσεων ο Κρητικός Γιάννη Κεφαλογιάννης

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο κ. Κεφαλογιάννης είναι ο μόνος Κρητικός που υπουργοποιείται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Υπουργείο Άμυνας: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Παιδείας: Νίκη Κεραμέως

Υπουργείο Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης

 Υπουργείο Υγείας: Κώστας Τσιάρας

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής

 Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

 Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υπουργείο Ναυτιλίας: Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης ή Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Πρόεδρος Βουλής: Κώστας Τασούλας

 

Τα μυστικά του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Στο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι πιθανότατα εξωκοινοβουλευτικός αλλά δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό το όνομά του. Στο νέο σχήμα θα υπάρχουν αρκετοί υφυπουργοί και ακούγονται πολύ, τα ονόματα των Σοφίας Ζαχαράκη, Βασίλη Οικονόμου, Κώστα Βλάσση, Δόμνας Μιχαϊλίδου, Χάρη Θεοχάρη, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας). Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγεται ως υφυπουργός ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην αρχηγός ΓΕΣ.

Ο Στέλιος Πέτσας είναι πιθανό τελικά να μην είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά να πάει στο Μαξίμου ως δεύτερος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν ο Άκης Σκέρτσος να γίνει Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργείται και η αρμοδιότητα των δημοσίων υπαλλήλων πάει στο υπουργείο Εσωτερικών, που θα αναλάβει ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Όσον αφορά την Ψηφιακή Διοίκηση, μεταφέρεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιος θα είναι ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, καθώς και ποια πρόσωπα θα αναλάβουν την ΕΡΤ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βρεθεί και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Γεραπετρίτης, που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.