Τα χρέη πνίγουν την Creta Farms και αποθαρρύνουν τους επενδυτές

Σε οριακό σημείο, χωρίς κεφάλαιο κίνησης, με αρνητικά ιδία κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, υπέρογκα χρέη πάνω από 170 εκατ. ευρώ, και με έναν ορίζοντα περιορισμένο αν δεν βρεθούν άμεσα 5-7 εκατ. ευρώ και επενδυτής ο οποίος θα κληθεί να ρίξει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για να γυρίσει το “μαγαζί” βρίσκεται η Creta Farms. Σε αυτή τη δύσκολη άσκηση προστίθεται η άρνηση των βασικών μετόχων της να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους όπως ζητούν οι Τράπεζες, τα χρέη προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η μισθοδοσία σε μια εταιρεία που υπολειτουργεί, ανέφεραν στο Capital.gr πηγές της αγοράς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η προσφυγή στον Πτωχευτικό Κώδικα αποτελεί μονόδρομο για πολλούς λόγους. Αφενός για να κλειδώσουν τα “κουρέματα” σε Τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο και αφετέρου για να αποφύγει ο επενδυτής που θα αναλάβει τη διάσωσή της τα ποινικά που προκύπτουν από τα χρέη π.χ. προς το Δημόσιο.

Όμως η διάσωση μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία θεωρείται η πιο ασφαλής λύση, απαιτεί χρόνο, ο οποίος δεν υπάρχει, χρήμα το οποίο επίσης δεν υπάρχει ενώ το “κοντέρ” μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της απόφασης θα συνεχίσει να γράφει υποχρεώσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Αυτή τη στιγμή η αλλαντοβιομηχανία έχει ανάγκη 5-7 εκατ. ευρώ για να παραμείνουν σε λειτουργία οι μηχανές της και να συνεχίσει την τροφοδοσία της αγοράς. Χρήματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν οι Τράπεζες, τη στιγμή που οι Αφοί Δομαζάκη έχουν αρνηθεί να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους.

Τι φοβίζει τους επενδυτές

Η EY έχει αποστείλει ήδη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές που υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας το πληροφοριακό δελτίο (teaser) με τα βασικά νούμερα της αλλαντοβιομηχανίας και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού πώλησής της. Ωστόσο αυτό το teaser, αν και δίνει τη γενική εικόνα της κατάστασης, δεν απαντά σε βασικά θέματα, ανέφεραν στο Capital.gr επενδυτές που το έχουν λάβει. Μεταξύ των θεμάτων που δεν απαντώνται είναι τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι της αλλαντοβιομηχανίας με τις μετοχές τους, τι θα γίνει με τα χρέη προς το Δημόσιο, πως θα εξασφαλιστεί, χωρίς προβλήματα, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αλλά και τι θα γίνει με το προσωπικό της. Ας δούμε τα προβλήματα.

Αφοί Δομαζάκη: Οι κ.κ. Μάνος και Τάκης Δομαζάκης μπορεί να έχουν κόψει κάθε διπλωματική επαφή μεταξύ τους, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται να έχουν “κοινό” μέτωπο έναντι των Τραπεζών. Και οι δύο αρνούνται να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους. Αν και η συγκεκριμένη ρήτρα δεν υπήρχε στο MoU που υπέγραψαν και εμφανίσθηκε στο προσκήνιο ως απαίτηση τις τελευταίες ημέρες, η άρνησή τους να συναινέσουν στην ενεχυρίαση των μετοχών τους θέτει εν αμφιβόλω την είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Και αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει αν θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασής που θα φέρει ο επενδυτής και βάσει της οποίας, θεωρείται μάλλον βέβαιο, ότι δεν θα τους περιλαμβάνει στην εικόνα.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες: Αυτές ξεπερνούν σήμερα τα 109 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ είναι δάνειο από την ΕΤΕπ. Η τελευταία αποκλείεται να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφής “κουρέματος”. Το θέμα με τις οφειλές προς τις Τράπεζες περιπλέκεται ακόμη περισσότερο και από τη μεταφορά μέρους των δανείων της αλλαντοβιομηχανίας σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν η στάση που θα ακολουθήσουν οι Τράπεζες με τις εταιρείες διαχείρισης θα είναι κοινή ως προς το ύψος του κουρέματος που θα δεχθούν, τον τρόπο αναδιάρθρωσης των δανείων και τον χρόνο αποπληρωμής τους.

Σήματα και πατέντες: Το brand Creta Farms παραμένει ισχυρό ενώ τα σήματα και οι πατέντες επέστρεψαν στα “χέρια” της από την Κυπριακή εταιρεία στην οποία είχαν μεταφερθεί, ικανοποιώντας έναν από τους βασικούς όρους του MoU. Ωστόσο οι πατέντες της λήγουν μέσα στην επόμενη διετία αναφέρουν πηγές με γνώση της κατάστασης στην εταιρεία.

Οφειλές προς το Δημόσιο: Το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσει η εταιρεία άμεσα είναι τα 1,8 εκατ. ευρώ οφειλές προς την Εφορία που πρέπει να πληρωθούν έως την 31η Αυγούστου του 2019. Στο τέλος Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις των νομών Χανίων και Ρεθύμνου λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φεβρουαρίου. Χωρίς καθόλου ρευστό στα ταμεία της η συγκεκριμένη οφειλή είναι σίγουρο ότι θα “κτυπήσει”. Ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει και προς τον ΕΦΚΑ.

Εργαζόμενοι: Τα 845 άτομα προσωπικό που απασχολεί σήμερα η Κρητική αλλαντοβιομηχανία (823 άτομα σε επίπεδο μητρικής), θεωρείται υπεράριθμος αριθμός σε σχέση με το προσωπικό που απασχολούν ανταγωνιστές της σε σχέση με τον τζίρο που παράγει η εταιρεία. Επιπλέον εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 15 εκατ. ευρώ σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές αν τραβήξει εις μάκρος η διάσωση της. Στον βασικό ανταγωνιστή της την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής εργάζονταν το 2017 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) 333 άτομα σε επίπεδο εταιρείας παράγοντας τζίρο 83,631 εκατ. ευρώ. Δηλαδή καθ΄ένας εργαζόμενος του Υφαντή σε επίπεδο μητρικής παρήγαγε τζίρο 251.144 ευρώ. Σε ότι αφορά τη Π.Γ. Νίκας η οποία στο τέλος του 2018 απασχολούσε 233 άτομα με πωλήσεις 40,484 εκατ. ευρώ προκύπτει ότι κάθε εργαζόμενός της “παρήγαγε” τζίρο 173.751 ευρώ. Στην περίπτωση της Creta Farms οι 845 εργαζόμενοί της σε επίπεδο ομίλου ή οι 826 σε επίπεδο μητρικής παράγουν τζίρο 117,162 εκατ. ευρώ και 117,792 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή 138.653 ευρώ ή 142.605 ευρώ.

Προμηθευτές: Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τους προμηθευτές της ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ και βαίνουν αυξανόμενες. Επιταγές έχουν σφραγιστεί ενώ εκτιμάται ότι όσα λεφτά μπουν στο ταμείο της, π.χ. ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, οι προμηθευτές θα τα απαιτήσουν για να καλύψουν τις οφειλές που έχει προς αυτούς η αλλαντοβιομηχανία.