Τελεσίγραφο Ελλάδας σε Λιβύη για τη συμφωνία με την Τουρκία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της συμφωνίας που συνήψαν Τουρκία και Λιβύη για θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα απαντά με μπαράζ διπλωματικών ενεργειών


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της συμφωνίας που συνήψαν Τουρκία και Λιβύη για θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα απαντά με μπαράζ διπλωματικών ενεργειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης καλείται εσπευσμένα στην Ελλάδα για εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, ενώ μετά από ενέργειες του κ. Δένδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε διαβήματα προς την Τρίπολη και την Αγκυρα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, εκεί όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.