Τι γίνεται με τους επίλεκτους του Λιμενικού;

Μεγαλώνουν και δεν ανανεώνονται


Οι “επίλεκτοι” του Λιμενικού Σώματος, οι άνδρες που υπηρετούν στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών έχουν ως μέσο όρο ηλικίας τους τα 40 χρόνια και παρά τις ειδικές εκπαιδεύσεις που τους καθιστούν έτοιμους να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, είναι λογικό ότι με τα χρόνια δεν θα είναι αυτοί που ήταν κατά το παρελθόν.

Το θέμα αυτό απασχολεί στελέχη του Λιμενικού Σώματος που βλέπουν ότι το προσωπικό των ΚΕΑ δεν ανανεώνεται, αφού δεν δημιουργούνται νέα σχολεία για την εκπαίδευση νέων στελεχών του Λ.Σ

Ο  πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκη
Ο κ. Γ. Σφακιανάκης

Ο  πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που θα παρουσιαστεί μελλοντικά, υπογραμμίζοντας την απουσία σχολείων για την εκπαίδευση νέων στελεχών στις ειδικές υπηρεσίες του Λ.Σ.

Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι «το Λιμενικό Σώμα από το 2014 και έπειτα έχει κάνει προσλήψεις 200 στελεχών τα οποία είχαν ως προσόν κατάταξης αυτό της υπηρεσίας των ειδικών δυνάμεων στο στρατό και ακόμα σήμερα που μιλάμε δεν έχει εκπαιδευτεί κανένα στέλεχος από αυτά για να υπηρετήσει στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών των Λιμενικών Αρχών.

Ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών που υπηρετούν στα ΚΕΑ σήμερα  είναι 40 ετων ίσως και παραπάνω. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να αλλάξει, να εκπαιδευτούν νέα στελέχη και να ενταχτούν στα ΚΕΑ».

Μάλιστα, το τελευταίο σχολείο για την εκπαίδευση λιμενικών στις ειδικές δυνάμεις, ήταν το 2014. «Ζητάμε εδώ και πολύ καιρό τη δημιουργία νέων σχολείων, ζητάμε να δοθούν λύσεις για να εκπαιδευτούν νέα στελέχη που θα επανδρώσουν τα ΚΕΑ, όμως τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι έχουμε ενημερώσει τόσο την πολιτική όσο και τη φυσική ηγεσία του Σώματος».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών που υπάρχουν σήμερα, είναι εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, υποστελεχωμένα. Βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο για τις ανάγκες που υπάρχουν εκεί, στη Μυτιλήνη, στη Χίο και σε άλλα νησιά, κι έχουν κληθεί να δώσουν λύσεις για διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν, λόγω του μεταναστευτικού».