Τουρισμός : Ελλάδα «δαγκωτό» προτείνει το Bloomberg

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες, η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορά της από τόσο νωρίς


Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει τη χώρα μας ως κορυφαίο προορισμό για το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες. Αιτία για αυτό, όμως, δεν είναι μόνο τα όμορφα ηλιοβασιλέματα, το κέφι ή ο… μουσακάς, αλλά κυρίως το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δείχνει τόσο πρόθυμη να ανοίξει τα σύνορά της προς όλους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στη διάρκεια του Ιανουαρίου, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού ξεκινούσαν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, τα τηλέφωνα των ταξιδιωτικών πρακτορείων «έσπασαν» από τις κλήσεις των επίδοξων τουριστών. Και οι περισσότεροι εξ αυτών, επιθυμούσαν να έρθουν στην Ευρώπη – και συγκεκριμένα, στη Μεσόγειο.

Όμως στο τέλος του ίδιου μήνα, αυτό το παράθυρο ελπίδας έκλεισε.

Από τη μία πλευρά η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και η εξάπλωση των νέων μεταλλάξεών του επέφεραν νέους περιορισμούς και παράταση των ευρωπαϊκών lockdown. Και από την άλλη, όπως γνωρίζουμε καλά από πρώτο χέρι, τα προγράμματα εμβολιασμού της ΕΕ κινούνται με πολύ πιο αργούς σε σχέση με τα αμερικανικά. Μάλιστα, το Bloomberg αναφέρει ως πολύ χαμηλό τον στόχο για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Όμως, συνεχίζει λέγοντας ότι πολλοί επίδοξοι ταξιδιώτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το καλοκαίρι που έρχεται με αισιοδοξία. Το χειρότερο σενάριο θα οδηγήσει σε ακύρωση των κρατήσεών τους, όμως στην καλύτερη περίπτωση θα είναι οι πρώτοι τυχεροί που θα περάσουν τα σύνορα.

«Οι άνθρωποι απλώς κάνουν κινήσεις στα τυφλά», αναφέρει ο Πολ Ταμπόφσκι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του online ταξιδιωτικού πρακτορείου πολυτελών διακοπών, Skylark. Και μπορεί αυτό να ακούγεται παρακινδυνευμένο, όμως όπως εξηγεί, υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες – και όλες τους οδηγούν στην Ελλάδα.

Ρεαλιστικός στόχος το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αγαπημένοι προορισμοί των Αμερικανών, όπως το Ποζιτάνο, το Σεν Τροπέζ και η Μαγιόρκα ενδέχεται να είναι άπιαστο όνειρο για το καλοκαίρι του 2021, αφού η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία φαίνεται να τηρούν πιο συντηρητική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο ανοίγματος ων συνόρων τους. Το πιο αισιόδοξο σενάριο ανάμεσά τους προέρχεται από την Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να έχει ανακοινώσει ότι ελπίζει να επιτραπεί η είσοδος σε ταξιδιώτες από κράτη-μέλη της ΕΕ από την 21η Ιουνίου, και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου να αρχίσουν σταδιακά να επιτρέπονται και οι αφίξεις πολιτών τρίτων χωρών.

«Λατρεύουμε την Ιταλία – είναι το αγαπημένο μας μέρος στον κόσμο», εξηγεί στο Bloomberg ο Τζακ Έζον, ιδιοκτήτης της ταξιδιωτικής εταιρείας Embark Beyond που απευθύνεται σε μεγιστάνες. «Όμως με βάση τα όσα ακούμε από τους ντόπιους, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει ανοίξει για τους Αμερικανούς φέτος το καλοκαίρι».

«Τα πράγματα δεν φαίνονται καλύτερα ούτε για την Ισπανία ή τη Γαλλία», συνεχίζει.

Έτσι, συστήνει στους πελάτες του να κάνουν κρατήσεις που επιτρέπουν την επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης σε βίλες και θέρετρα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας.

Με θετικό μάτι αντιμετωπίζει και την Κύπρο, που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο σε όλους τους εμβολιασμένους Βρετανούς το καλοκαίρι, αλλά και την Πορτογαλία που δεν αποκλείεται σύντομα να δημοσιοποιήσει αντίστοιχα σχέδια.

«Η Emirates θα ξεκινήσει τις πτήσεις από την Αμερική προς την Ελλάδα την 1η Ιουνίου και θέλουμε οι πελάτες μας να είναι οι πρώτοι που θα καταφέρουν να φύγουν, όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα άλλο. Αν αυτό είναι το πρώτο μέρος που θα μπορεί να πάει κανείς, θα επικρατήσει τρομερός ανταγωνισμός», προβλέπει ο Έζον.

Οι ξενοδόχοι στα ελληνικά νησιά ποντάρουν ακριβώς σε αυτό. Ο Ντάνιελ Κέρζνερ, ιδιοκτήτης ενός ολοκαίνουργιου θέρετρου στη Σαντορίνη που αποτελείται από έξι βίλες, δεν προβληματίζεται με την πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων στη χώρα, καθώς όπως λέει αφορούν την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έκανε καταπληκτική δουλειά πέρσι, καθώς προετοιμαζόταν για την τουριστική σεζόν και φρόντιζε οι κανόνες να είναι αυστηροί πριν την έναρξή της. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και τώρα», δήλωσε στο Bloomberg. «Είμαστε το τέλειο μέρος για την επανεκκίνηση του τουρισμού το 2021».

Ο Ταμπόφσκι της Skylark αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα φέτος το καλοκαίρι: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλήθος ξενοδοχείων με μεγάλους εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα όταν άνοιξε πέρσι το καλοκαίρι».

Πιστεύει ότι η απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει την είσοδο τουριστών θα πιέσει τις χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Όμως δεν τολμά να πιστέψει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε πολλά μέρη της Ευρώπης πριν τον Αύγουστο.

Για να διαχειριστεί αυτή την αβεβαιότητα, ο Έζον προτείνει «διπλή απόλαυση» με κράτηση «απολύτως σίγουρων διακοπών», τόσο εντός των ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα ή την Τουρκία και σε άλλον έναν δημοφιλή προορισμό, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, σε διάστημα που να επιτρέπει την ακύρωση των κρατήσεων. «Όταν δούμε τι θα συμβεί με τα σύνορα, θα αποφασίσουμε και πού θα πάμε».

Επιπλέον, συστήνει στους πελάτες του να σκεφτούν το ενδεχόμενο των διακοπών τον Σεπτέμβριο, που ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλός στον ευρωπαϊκό νότο, από τη στιγμή που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και το νέο καθεστώς της τηλεργασίας για να παρατείνουν τη διαμονή τους στη χώρα της επιλογής τους.

Ο Κέζνερ συμφωνεί με την άποψή του. «Με τη σεζόν του 2021 να ξεκινά καθυστερημένα και από τη στιγμή που εντός του 2020 έγιναν τόσο λίγα ταξίδια, πιστεύουμε ότι η σεζόν θα κρατήσει περισσότερο από το συνηθισμένο – ίσως ακόμη και έναν ολόκληρο χρόνο», ισχυρίζεται.

Ο Ταμπόφσκι προσθέτει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν ταχύτατα, ανεξάρτητα από το πού σκοπεύουν να πάνε.

«Η έγκριση του εμβολίου της Johnson&Johnson θα αλλάξει το παιχνίδι για όλους μας», αναφέρει, πιστεύοντας ότι το νέο εμβόλιο της μιας δόσης θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στα αεροδρόμια.

«Σε έξι εβδομάδες», προβλέπει, «όλα αυτά θα ΄χουν τελειώσει. Ο κόσμος θα αλλάξει ταχύτητες και θα το κάνει αστραπιαία».

«Αν ξέρεις ακριβώς τι ψάχνεις», συμβουλεύει, «θα πρέπει να το εξασφαλίσεις από τώρα – ή να αποδεχτείς το ρίσκο ότι ίσως να μην είναι διαθέσιμο για τα επόμενα δύο χρόνια».