Τουρισμός: Κρήτη επέλεξαν οι Πολωνοί – Το προφίλ των επισκεπτών στο νησί

(Φωτογραφία Αρχείου Pixabay)

Σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Πολωνούς εξελίχθηκε φέτος η Κρήτη – Οι Γερμανοί επέστρεψαν


Σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Πολωνούς εξελίχθηκε φέτος η Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αεροδρόμια Ηρακλείου Χανίων, περίπου 200.000 τουρίστες επέλεξαν το νησί. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι τον Ιούνιο, μήνα στον οποίο δεν είχε διαφανεί ακόμη η εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού για την Κρήτη, στα Χανιά η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα προορισμού. Καθ ‘ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού οι Πολωνοί παρέμειναν ψηλά στις θέσεις προορισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INΣΕΤΕ μάλιστα, για την περίοδο 2017-2019, τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) στη χώρα μας σημειώθηκε από την Πολωνία (+49%).

Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Πολωνία την ίδια περίοδο κατέγραψε αύξηση κατά +14,1% (από 747 χιλ. το 2017 σε 852 χιλ. το 2019).

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού 2018, η Ελλάδα αποτελεί τον 7 ο πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Πολωνία ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ 2019, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ελλάδα των τουριστών από την Πολωνία ήταν το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.

Τουρισμός: Εντυπωσιακά ρεκόρ αφίξεων στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του 2021

Η ετήσια έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, που συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, το ΕΛΜΕΠΑ, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, μέλη του Πανεπιστημίου, τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια, έδειξε ότι η πανδημία κράτησε τους υποψήφιους επισκέπτες άνω των 50 ετών στις χώρες τους, αλλά έκανε μεγάλο ποσοστό νέων κοντά στα 30 να γνωρίσουν τις ομορφιές της Κρήτης.

Τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας για τον τουρισμό αναφορικά με τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και με βάση τα επίσημα δεδομένα της Fraport-Greece για το 2021 καταγράφουν αύξηση της τάξης του 230%. Συνολικά την περασμένη σεζόν σημειώθηκαν 662.000 αφίξεις, αριθμός μειωμένος κατά 42% σε σχέση με το 2019. Με δεδομένο ωστόσο ότι η σεζόν άρχισε ουσιαστικά τον Ιούλιο, η μείωση επί της ουσίας είναι στο 15%.

Οι Γερμανοί ξαναήρθαν

Το ενδιαφέρον που προκύπτει είναι ότι αύξηση καταγράφεται από όλες ανεξαιρέτως τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, με τη σημαντικότερη αύξηση να παρουσιάζουν οι Σκανδιναβοί, όπως είναι οι Σουηδοί, οι Φινλανδοί, οι Νορβηγοί και οι Δανοί με ποσοστό 338%, ενώ το ποσοστό αύξησης των μη Σκανδιναβών διαμορφώνεται σε επίσης υψηλό ποσοστό. Ωστόσο, το 2021 οι Σκανδιναβοί συνολικά αποτελούσαν μόλις το 28% των τουριστών που έφτασαν στα Χανιά, όταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν τουλάχιστον το 50%.

Όπως προέκυψε, το μείγμα των εθνικοτήτων αλλάζει, αφού μόλις τρεις στους δέκα αλλοδαπούς επισκέπτες είναι Σκανδιναβοί, ενώ Γερμανοί, Πολωνοί και Βρετανοί καταλαμβάνουν ποσοστό κοντά στο 40% επί των συνολικών αφίξεων.

Την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνουν Γερμανοί, οι οποίοι με 17% εκτοπίζουν τους Βρετανούς στην τέταρτη θέση με 11%. Η σημαντική αύξηση των Δανών τούς οδήγησε στη δεύτερη θέση με 16%, ενώ οι Πολωνοί διατήρησαν την τρίτη θέση επί των συνολικών αφίξεων, κατέχοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 11%. Στον αντίποδα, τα ποσοστά των Σκανδιναβών και συγκεκριμένα Νορβηγών και Φινλανδών συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά της τάξης του 2% και 3%, αντίστοιχα, οπισθοχωρώντας προς τις τελευταίες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων.

Στο Ηράκλειο

Μετά το ιστορικό ρεκόρ χαμηλών αφίξεων του 2020 στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου με μόλις 899.000 αφίξεις, το 2021 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 136%, με 2.123.000 τουρίστες να αποβιβάζονται στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου Τουρισμού και του ΜΑΙΧ, η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στις τρεις κύριες εθνότητες που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου ως τελικό προορισμό, όπως είναι οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι σημείωσαν αύξηση κατά 90% και οι οποίοι φέτος αποτελούν το 54% επί των συνολικών αφίξεων, όσο και από άλλες εθνότητες, όπως είναι Ισραηλινοί, Ιταλοί, Αυστριακοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Τσέχοι, Ελβετοί και Πολωνοί, οι οποίοι κατέγραψαν μεγαλύτερη αύξηση κατά μέσο όρο 170%.

Οι Γερμανοί, όπως συνέβη και στα Χανιά, σημείωσαν αύξηση κατά 92% σε σχέση με την περυσινή χρονιά και εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων με ποσοστό 36%. Ακολουθούν οι Γάλλοι με ποσοστό 11%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δώδεκα χρόνια, ξεπερνώντας τους Βρετανούς, οι οποίοι αυξάνοντας τις αφίξεις τους μόλις κατά το ήμισυ υποχώρησαν στην τρίτη θέση με ποσοστό 7% επί των συνολικών αφίξεων. Αντίθετα, οι Ρώσοι, οι οποίοι το 2013 είχαν φτάσει στην κορυφή επί των συνολικών αφίξεων, πέρυσι σημείωσαν μηδαμινές αφίξεις, ενώ φέτος κατέγραψαν μόλις 42 χιλιάδες, καταλαμβάνοντας τη 13η θέση επί των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Σχετικά με τις υπόλοιπες εθνότητες, σημαντικό στοιχείο είναι η τριψήφια αύξηση των Ιταλών, Αυστριακών, Ολλανδών, Βέλγων, Τσέχων, Ελβετών και Πολωνών. Επίσης, ενθαρρυντική είναι η επιστροφή των Ουκρανών στο Ηράκλειο, όταν πέρυσι ήταν μηδαμινές οι αφίξεις τους, αλλά και των Ισραηλινών, οι οποίοι εξαπλασίασαν τα ποσοστά τους, παραμένοντας όμως σε μικρό ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων.

Ασφαλής προορισμός

Εκτός από τις δεκάδες αλλαγές που ήρθε να αναδείξει για την περασμένη τουριστική σεζόν η καθιερωμένη έρευνα του ΜΑΙΧ, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Παρατηρητηρίου Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, ανέδειξε και τη θετική εντύπωση των ξένων επισκεπτών για το νησί συνολικά ως έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Επτά στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες έμειναν ικανοποιημένοι από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ενώ το 90% των τουριστών θεωρεί τη Δυτική Κρήτη ως έναν ασφαλή υγειονομικό προορισμό και ως πόλο έλξης για περισσότερους τουρίστες στο άμεσο μέλλον.

Άλλαξε το προφίλ των επισκεπτών

Μικρότερης ηλικίας και με διαφορετικές προτιμήσεις

Η πανδημία άλλαξε εκτός όλων των άλλων και το προφίλ των ξένων επισκεπτών που επιλέγουν ως τελικό προορισμό το αεροδρόμιο των Χανίων. Έξι στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες είναι ηλικίας έως 34 ετών, συνεχίζοντας την αυξητική τάση αυτής της νεαρής ηλικιακής ομάδας από πέρυσι, ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών παρουσιάζουν αισθητή μείωση σε σχέση με το 2019, γεγονός που αποδίδεται στο ότι οι ευαίσθητες αυτές ηλικιακές ομάδες προτίμησαν να μην πραγματοποιήσουν διακοπές και φέτος για να προστατευτούν από την πανδημία.

Η περασμένη σεζόν έδειξε επίσης ότι σταδιακά διαφοροποιούνται και οι προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών σε σχέση με τον προορισμό στον οποίο θα καταλύσουν. Έτσι, οι δημοφιλείς περιοχές της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά έπαψαν να είναι στο τοπ των προτιμήσεων των τουριστών και σημείωσαν μείωση στην κίνηση σε σχέση με το 2019. Αντίθετα, πρώτη στην προτίμηση των ξένων επισκεπτών αναδεικνύεται η παλιά πόλη των Χανίων, γεγονός που προφανώς συνδέεται άμεσα και με την ηλικία των τουριστών οι οποίοι σαφώς δεν επηρεάζονται από τον θορυβώδη ρυθμό της παλιάς πόλης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 2021 αυξήθηκε η ζήτηση για βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια, και ιδιόκτητα σπίτια κυρίως εντός πόλης, αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας και κυρίως της Κισσάμου. Μεγάλο είναι το ποσοστό των τουριστών που προτίμησαν τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb, αφού ένας στους τέσσερις επισκέπτες επέλεξε να διαμείνει σε τέτοια καταλύματα.