Τουρισμός: Προβληματισμός για την επιβράδυνση των κρατήσεων λόγω Ουκρανίας

Το κόστος για ένα ταξίδι εντός της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί περίπου 5%-10% AP Photo/Carolyn Kaster, File

Προβληματισμός για την επιβράδυνση του ρυθμού των κρατήσεων και την απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών εκφράζεται από ταξιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τις απώλειες που θα προκύψουν.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ισπανία, οι οποίες επιδιώκουν να αντλήσουν τουρίστες από τις ίδιες πηγές.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη αύξηση του κόστους των ταξιδιών το δεύτερο εξάμηνο του 2022 – εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και των τιμών σε βασικά αγαθά.

Μια εξέλιξη που εκτιμάται πως δυνητικά μπορεί να επηρεάσει και να αποθαρρύνει έτι περαιτέρω τους δυνάμει τουρίστες να προχωρήσουν σε κράτηση για διακοπές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος για ένα ταξίδι εντός της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί περίπου 5%-10%, ενώ το κόστος για ένα ταξίδι από κάποιον μακρινό προορισμό, εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, ενδέχεται να αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 10%.

Πιο ανήσυχοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι που είχαν αποκλειστική συνεργασία με τουριστικά γραφεία της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Μόνο στην Κρήτη το 2021 οι τουρίστες από την Ουκρανία διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσαν τις 150.000. Συνολικά, οι απώλειες από Ρώσους, Ουκρανούς και Λευκορώσους υπολογίζεται να ανέλθουν σε 800.000 τουρίστες. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τον οδικό τουρισμό, κυρίως από τις μεγάλες αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας που δέχονται μεγάλες πιέσεις από την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Οι έλληνες ταξιδιωτικοί πράκτορες (ECTA) έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ευρωπαϊκού τουρισμού σε μακρινές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Λατινική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα, η Αυστραλία, η Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη ρωσική αγορά το 2022, αλλά και να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές από τις αγορές αυτές και να ταξιδέψουν στους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση για την κάλυψη των απωλειών δίδεται στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ.

 

Μέχρι στιγμής η αμερικανική αγορά δείχνει να έχει τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Και για τον λόγο αυτόν οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων από τις 6 Μαρτίου, με την προοπτική να φθάσουν σε 14 δρομολόγια ημερησίως σε απευθείας πτήσεις. Πολλές ελπίδες εναποτίθενται και στους Βρετανούς, οι οποίοι δείχνουν – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – να μην επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συνεχίζουν να κλείνουν πακέτα σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.