“Θα δούμε τουρκικά πλοία νοτίως της Κρήτης”

«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Εκφράζοντας την ανησυχία του, ο κ. Φίλης τόνισε: «Θέλοντας να εφαρμόσει τη συμφωνία, το ανησυχητικό είναι να δούμε τουρκικά πλοία, ή πλωτά γεωτρύπανα ή σεισμικά σκάφη νοτίως της Κρήτης, σε μια περιοχή με καθαρά ελληνική ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα και να επιχειρούν εκεί με αδειοδότηση των Αρχών της Λιβύης».

«Αυτή η κυβέρνηση της Λιβύης τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεται μέσα σε πλοίο και βγαίνει στη στεριά όταν σταματούν οι εχθροπραξίες», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά, είπε: «Θα μπορούσαμε ίσως να ήμασταν πιο ενεργητικοί απέναντι σε αυτή την ασταθή κυβέρνηση (σ.σ.: Λιβύη)» και συμπλήρωσε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι εξαρτημένη από την Τουρκία, γιατί της παρέχει τα πάντα, χρήματα, πολεμικό υλικό, ακόμα και μισθοφόρους».

Αναφερόμενος στον στρατηγό Χαφτάρ, είπε: «Όταν έχεις τέτοια ρευστή κατάσταση, φροντίζεις να έχεις ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και με τα δύο μέρη. Αν ανατραπεί η κυβέρνηση και ο Χαφτάρ έρθει στα πράγματα, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για την επόμενη μέρα, όπως ήταν η Τουρκία την επομένη του Καντάφι».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, τόνισε: «Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στη Λιβύη και όχι στην Τουρκία, γιατί αυτή είναι ο αδύναμος κρίκος της συμφωνίας. Να αποτρέψουμε την υλοποίησή τους, μέσω και των συμμάχων μας, αρκεί να δείξουν προθυμία να βοηθήσουν, αν και δεν είμαι αισιόδοξος προς αυτή την πτυχή».

«Πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον Χαφτάρ και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δεχτεί τη συμφωνία», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με όλες της όμορες χώρες.

«Είμαστε κράτος χωρίς οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες με κανένα κράτος, πλην της Ιταλίας», υπογράμμισε.