Το αντίδωρο της Μ.Πέμπτης

Για την εκκλησιαστική παράδοση το αντίδωρο της Μ.Πέμπτης θεωρείται ευλογία για το σπίτι.


Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στις εκκλησίες τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος οι πιστοί μεταλαμβάνουν την Αγία Κοινωνία.

Μετά οι ιερείς μοιράζουν και το αντίδωρο της Μ. Πέμπτης. Αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Αγία Κοινωνία, το αντίδωρο που θα μοιραστεί  στους πιστούς, μετά τη θεία λειτουργία είναι ιδιαίτερης σημασίας λόγω του Μυστικού Δείπνου και θεωρείται ευλογία για το σπίτι.

Οι παλιές το αποξήραιναν και το φυλούσαν, μερικές, μέσα στα εικονοστάσια.

Σε μια αρρώστια βαριά ή ακόμα και σε ένα έκτακτο περιστατικό έκοβαν ψυχουλάκια και τα έδιναν εκεί που το είχαν ανάγκη.

«Το αντίδωρο της Μ. Πέμπτης φυλάσσεται και χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτη ανάγκη και είναι όπως ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων που επίσης φυλάσσεται όλο το χρόνο στα σπίτια , όπως και στις εκκλησίες μέσα σε κρύπτη» θα πει στο MadeinCreta o Πατήρ Νικόλαος Τσαμάνδουρας, εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο στον οικισμό «Πλάτη» στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ακόμα και σήμερα πολλοί χριστιανοί κάνουν το ίδιο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, το πρωί, μάλιστα, οι γυναίκες και τα κορίτσια που στολίζουν τον επιτάφιο τρώνε το αντίδωρο της Μεγάλης Πέμπτης και πίνουν από το Μεγάλο Αγιασμό για να ενισχυθούν διότι τη Μ. Παρασκευή σε πολλά μέρη της Ελλάδας πίνουν μόνο νερό λόγω του Πένθους Του θανάτου του Χριστού.

Το αντίδωρο της Μ. Πέμπτης και ο Μέγας Αγιασμός προσφέρεται ακόμα τη Μ. Παρασκευή  σε όλους τους πιστούς σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια.