Το… ενεργειακό ρολόι χτύπησε, ακούει κανείς;

ΣΤΟ… “ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ” ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Tις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία του συνολικότερου συστήματος ηλεκτροδότησης του νησιού κατέδειξε το χθεσινό blackout- απόρροια έκρηξης μετασχηματιστή- το οποίο αν και είχε ως αφετηρία του το Ηράκλειο, δεν περιορίστηκε μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Η έκρηξη ενός «ξεχασμένου» μετασχηματιστή στάθηκε ικανή να παραλύσει ενεργειακά για περισσότερο από μία ώρα τους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου αλλά και Χανίων, όπου τα προβλήματα λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης ήταν δεκάδες.

Το χθεσινό blackout απόρροια έκρηξης μετασχηματιστή στον ΑΗΣΚαι μπορεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να υπερέβαλαν εαυτόν για να επανέλθει η κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως όλοι αντιλαμβάνονται και διαπιστώνουν ότι η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού είναι… ανύπαρκτη.

Η Κρήτη εξακολουθεί να μην είναι θωρακισμένη ενεργειακά, λόγω απουσίας συγκεκριμένων πηγών ενέργειας που αποτελούν τη μόνη λύση.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς χθες μιλούσαν για την ανάγκη της ολοκλήρωσης της μικρής καλωδιακής σύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα, η οποία έχει ξεκινήσει, αλλά και για την ολοκλήρωση της μεγάλης καλωδιακής σύνδεση του τόπου, η οποία προωθείται.

Το χθεσινό ατύχημα στα Λινοπεράματα μπορεί να είχε αίσιο… τέλος, όμως το αβέβαιο μέλλον μιας κατάστασης που χρονίζει, προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια για ένα μελλοντικό ατύχημα, εάν δεν προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να θωρακιστεί ενεργειακά το νησί.