Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου ενόψει του Πάσχα

“Ο κύριος έρχεται κι από κλειστές θύρες κι ανακαινίζει τις καρδιές των ανθρώπων”, τονίζει σε μήνυμα του, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Σεβασμιώτατος κ.κ. Ειρήναιός, συμπληρώνοντας πως φέτος, το Πάσχα, είναι ιδιαίτερο και διαφορετικό από όσα γνωρίζαμε και πως θα μας βοηθήσει, μετά το τέλος της πανδημίας, να αναζητήσουμε την αληθινή ζωή και να κοινωνήσουμε το Σώμα και το αίμα του, έχοντας πραγματική ανάγκη. 


Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου:

“Αγαπητοί αδερφοί, με ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες γιορτάζουμε αυτή τη χρονιά το Πάσχα, την Μεγάλη γιορτή της Αναστάσεως του Χριστού μας, κι ενώνουμε τις προσευχές μας, μ έναν άλλον τρόπο, ο καθένας από το σπίτι του λόγω των εκτάκτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Με αισθήματα ποικίλα βιώνουμε όλοι μαζί αυτή τη δυσκολία, κάνουμε τις υπερβάσεις και τις θυσίες μας για το κοινό καλό, για την αγάπη προς τους αδερφούς μας, για την υπεύθυνη στάση έναντι του αγαθού της υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Έρχεται μέσα στις συνθήκες αυτές ο παραπάνω ύμνος να γίνει περισσότερο επίκαιρος αυτή την χρονιά, κατά την οποία ο κύριος μας έρχεται, εισέρχεται ζωοδότης των θυρών κεκλεισμένων, να αναστήσει τον καθένα από μας, να ζωοποιήσει, να ενδυναμώσει να ενισχύσει, έρχεται για να μας βεβαιώσει πως δεν μένουμε μόνοι. Είναι αλήθεια πως κλειστές θύρες στους ναούς, δεν αποκλείουν και δεν περιορίζουν το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ανάστασης. Ο κύριος έρχεται κι από κλειστές θύρες κι ανακαινίζει τις καρδιές των ανθρώπων, που αληθινά πιστεύουν σε αυτόν. Σας καλούμε πατρικά με πολύ αγάπη, να κατανοήσουμε το μήνυμα του Πάσχα που φέτος είναι διαφορετικό και να το βιώσουμε ως έξοδο από το δεδομένο κι αυτονόητο, από το καθημερινό κι επαναλαμβανόμενο. Να κατανοήσουμε πως η ανάσταση του Χριστού θυμίζει το δεδομένο το καθημερινό και το αυτονόητο και ανοίγει άλλους ορίζοντες κι άλλο τρόπο ζωής και σχέσης.

Αγαπητοί αδερφοί, οι θύρες των ναών μας, γρήγορα θα ανοίξουν και πάλι, οι καμπάνες των ναών μας θα προσκαλέσουν σε κοινή προσευχή, η ζωή μας θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και δραστηριότητα. Σας παρακαλούμε όμως, να σκεφτείτε πως μετά από αυτό τίποτα δεν θα είναι ίδιο, όλα θα έχουν άλλο νόημα κι αξία, θα μετρώνται με ένα ιδιαίτερο βάρος, θα ζητάμε να κοινωνήσουμε πραγματικά και να αναζητήσουμε την αληθινή ζωή. Οι περιορισμοί θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε καλύτερα την ζωή μας. Να θυμάστε πως ο Χριστός δεν απομονώνεται από κλειστές θύρες, αλλά θλίβεται μπροστά σε κλειστές και πέτρινες καρδιές, μένοντας μέσα στα σπίτια μας, ελάτε να ανοίξουμε τις καρδιές μας και να τον αποδεχτούμε. Ο Αναστημένος κύριος μας, να δωρίσει γρήγορα την καθημερινή ανάσταση, να ανακινήσει την κοινωνία μας και να φωτίσει με ανέσπερο φως της αναστάσεως του κάθε ανθρώπινη ζωή. Χριστός Ανέστη. ”