Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τους «αιώνιους» φοιτητές

Στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θα καθορίζεται το ανώτατο όριο σπουδών στα ΑΕΙ προσανατολίζεται η κυβέρνηση και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των «αιωνίων» φοιτητών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα συμμετάσχει την Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα συζητήσει εκτενώς το θέμα αυτό.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η απόφαση αυτή ήδη προκαλεί αντιδράσεις στις φοιτητικές παρατάξεις της Αριστεράς και συνιστά έναν από τους λόγους, για τους οποίους πραγματοποιούνται εδώ και λίγο καιρό καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εξετάσει, ειδικότερα, τη διάρκεια του ανώτατου χρόνου σπουδών, όπως αυτό θεσπίστηκε με το Ν.4009/2011.

Ειδικότερα, προβλέπεται ο τύπος «ν+2», όπου «ν» είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος/σχολής.

Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο εξετάζεται να είναι βελτιωμένη υπέρ των φοιτητών, δηλαδή ν+3 ή 2ν.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί μεταβατική περίοδος στους νυν φοιτητές που είναι «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω. Ήδη πάντως αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αντιδράσει, ενώ για την Πέμπτη προγραμματίζεται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.