Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη! Με μουλάρια μέσω Αλβανίας έμπαινε το χασίς στην Ελλάδα!

Τρεις συλλήψεις έγιναν στην Κρήτη, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης πολυπληθούς κυκλώματος εμπόρων ναρκωτικών που διακινούσαν τεράστιες ποσότητες κάνναβης αλλά και κοκαΐνη και ηρωίνη σε στέκια τοξικομανών.


Από το Σεπτέμβριο του 2018, το κύκλωμα διακίνησε τουλάχιστον 500 κιλά κάνναβη, 6 κιλά κοκαΐνη και ένα κιλό ηρωίνη, ενώ τα παράνομα κέρδη του υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τις τεράστιες ποσότητες κάνναβης τις έφεραν στην Ελλάδα με μουλάρια μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων και χρησιμοποιούσαν χώρους ως «καβάτζες» για την απόκρυψη και την περαιτέρω διακίνηση κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης σε στέκια τοξικομανών.

Πώς εξιχνίασαν οι Αρχές την υπόθεση

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος δήλωσε:

Την υπόθεση χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και αφορά στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικού δικτύου, το οποίο δραστηριοποιείτο συστηματικά:

 • στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία, μέσω των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων που εκτείνονται κατά μήκος του νομού Θεσπρωτίας και στην περαιτέρω διακίνηση αυτής στην Αττική
 • στη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης στην Αττική και σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας (Βόλο, Άμφισσα, Ναύπλιο, Φθιώτιδα, Κρήτη, Σαντορίνη, Σκιάθο και Μυτιλήνη)

Ειδικότερα, το εγκληματικό δίκτυο, από το Σεπτέμβριο του 2018, διακίνησε τουλάχιστον 500 κιλά κάνναβη, 6 κιλά κοκαΐνη και 1 κιλό ηρωίνη, ενώ τα παράνομα κέρδη του υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στο πλαίσιο ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, την 11 και 12-2-2019, η όποια εξελίχθηκε σε Αττική, Θεσπρωτία, Κρήτη, Μαγνησία και Ναύπλιο, συνελήφθησαν είκοσι ένα άτομα, κυρίως υπήκοοι Αλβανίας και Ελλάδας, εκ των οποίων δεκατρία μέλη της οργάνωσης, εφτά αυτόνομοι διακινητές ναρκωτικών, ένας κατηγορούμενος για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και μία γυναίκα, ως συνεργός στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Πραγματοποιήθηκαν 20 έρευνες σε οικίες, «καβάτζες» και οχήματα και, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν:

 • 142,5 κιλά κάνναβη και 3,3 κιλά κοκαΐνη
 • ποσότητες ηρωίνης
 • 314 χάρτινα αποκόμματα εμποτισμένα με τη ναρκωτική ουσία LSD
 • 98 ναρκωτικά δισκία
 • πυροβόλο όπλο πιστόλι και 16.756 ευρώ

Πέραν των ανωτέρω κατασχεθέντων ναρκωτικών ουσιών, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αστυνομικής προανάκρισης, κατασχέθηκαν από έτερες υπηρεσίες επιπλέον: (140) κιλά κάνναβης, (650) γραμμάρια κοκαΐνης και (400) γραμμάρια ηρωίνης που διακίνησε η εγκληματική οργάνωση.

Η μεθοδολογία και ο τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, δήλωσε:

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διαπιστώθηκε η οργανωμένη και συντονισμένη δράση ομάδας αποτελούμενη κυρίως από αλλοδαπούς, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση (προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση, κατοχή, πώληση) ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, περί εξαρτησιογόνων ουσιών, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, την Δευτέρα 11/02/2019 και την Τρίτη 12/02/2019, Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, με τη συνδρομή του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Β/Α Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και του Τμήματος Ασφάλειας Ναυπλίου και με την υποστήριξη των κεντρικών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποίησαν ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση στην Αττική, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Βελεστίνο Μαγνησίας και στο Ναύπλιο Αργολίδας, προκειμένου να επιτευχθούν

α. η αποδόμηση και διακοπή της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η σύλληψη του συνόλου των ενταγμένων μελών,

β. ο εντοπισμός και κατάσχεση της ποσότητας κάνναβης που επρόκειτο να μεταφερθεί από τη Θεσπρωτία στην «καβάτζα» της Νέας Περάμου Αττικής,

γ. ο εντοπισμός των λοιπών χώρων απόκρυψης («καβάτζες») της ηρωίνης (στον Άγιο Ελευθέριο Αττικής) και της κοκαΐνης (στο Αιγάλεω Αττικής),

δ. η διενέργεια ερευνών στους χώρους που ελέγχονται από τους κατηγορουμένους

ε. την κατάσχεση των πειστηρίων που σχετίζονται με την υπό έρευνα υπόθεση

Η όλη δραστηριότητα αφορούσε δομημένη ομάδα και με διαρκή δράση, με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου – συνεργαζόμενων υποομάδων, τα μέλη της οποίας, από μη επακριβώς προσδιορισμένο στην προανάκριση χρόνο και πάντως τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στη διακίνηση επαρκών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης) στην περιοχή της Αττικής και σε λοιπές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις από τους συλληφθέντες, είχαν ενταχθεί στο εγκληματικό δίκτυο, συγκροτώντας τον ηγετικό πυρήνα αυτού και δραστηριοποιούνταν, κατά περίπτωση, στη διακίνηση (αγορά, μεταφορά κ.λπ.) μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης, τις οποίες αποθήκευαν σε ελεγχόμενους χώρους απόκρυψης («καβάτζες») και στη συνέχεια τις πωλούσαν σε διακινητές, εντός και εκτός εγκληματικής οργάνωσης, που βρίσκονταν τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής (Φθιώτιδα, Φωκίδα και Μαγνησία) και νησιωτικής Ελλάδας (Σαντορίνη, Λέσβος, Σκιάθος και Κρήτη).

Η βασικότερη πηγή προμήθειας της κάνναβης, προέρχονταν από υποομάδα που τα μέλη της είχαν ενταχθεί στο εγκληματικό δίκτυο. Συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των δύο υποομάδων, ήταν τρείς αλλοδαποί οι οποίοι πέτυχαν, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, τη διακίνηση τουλάχιστον δεκαέξι (16) κιλών κάνναβης. Εκτός από την προαναφερόμενη σταθερή πηγή κάνναβης, η ηγετική ομάδα εκμεταλλευόμενη τις διασυνδέσεις της με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών, προμηθεύονταν ναρκωτικά και από άλλους προμηθευτές, ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση πέτυχαν την αγορά ποσότητας κάνναβης τουλάχιστον (133) κιλών. Η εν λόγω ποσότητα κατασχέθηκε, σε χρόνο προγενέστερο της αστυνομικής επιχείρησης, εν μέρει από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά (περίπου 28 κιλά) και εν μέρει από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών (περίπου 105 κιλά).

Η μεταφορά, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση της κάνναβης, πραγματοποιούνταν από άλλη υποομάδα, αποτελούμενη από δύο ημεδαπούς, οι οποίοι παραλάμβαναν την κάνναβη από τον εκάστοτε προμηθευτή και τη μετέφεραν σε χώρο απόκρυψης («καβάτζα») που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας Αττικής. Εντός της «καβάτζας» λάμβανε χώρα ο διαχωρισμός και η συσκευασία της εκάστοτε ποσότητας κάνναβης, προκειμένου να διακινηθεί περαιτέρω.

Η διακίνηση της κάνναβης, πραγματοποιούνταν με υποψήφιους αγοραστές / διακινητές εντός και εκτός του Νομού Αττικής. Όσον αφορά την τιμή της κάνναβης, αυτή κυμαινόταν από 600 έως 900 € το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, την ημερομηνία συγκομιδής και τις εν γένει περιστάσεις της διακίνησης.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διακίνηση της κάνναβης :

Πραγματοποιούνταν η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα, μέσω των χερσαίων ελληνοαλβανικών συνόρων που εκτείνονται κατά μήκος του Νομού Θεσπρωτίας, με τη χρήση μουλαριών.

Ακολουθούσε η προσωρινή αποθήκευση της κάνναβης σε προκαθορισμένη τοποθεσία της Θεσπρωτίας πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων και στη συνέχεια η μεταφορά της στην Αττική, με τη χρήση Ι.Χ. επιβατηγού αυτοκινήτου μετά συρόμενου τρέιλερ.

Στη συνέχεια αποθηκεύονταν στην «καβάτζα» και διακινούνταν μέσω διακινητών, εντός και εκτός της οργάνωσης.

Με ανάλογο τρόπο, γίνονταν η διακίνηση της κοκαΐνης και ηρωίνης, χρησιμοποιώντας κάθε φορά διαφορετικές υποομάδες και χώρους αποθήκευσης για τη διακίνησή τους, τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Η τιμή της κοκαΐνης (χονδρική) κυμαινόταν από 35 έως 55 € ανά γραμμάριο, ανάλογα με τον προορισμό, την ποσότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των αγοραστών και των μελών του κεντρικού πυρήνα. Η ποσότητα της ηρωίνης χωρίζονταν σε ισόποσες δόσεις των 0,3 γραμμαρίων, οι οποίες πωλούνταν σε έτερα άτομα/«χρήστες» στην περιοχή πέριξ της Πλατείας Ομονοίας και δη στις οδούς Μενάδρου, Ζήνωνος, Αγίου Κωνσταντίνου, Βηλαρά και Νικηφόρου, αντί του χρηματικού ποσού των 4 € ανά «δόση».

Ασφάλεια Αττικής- διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης – εγκληματική οργάνωση – ληστείες

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε είκοσι (20) συνολικά οικίες, «καβάτζες» και οχήματα κατασχεθήκαν μεταξύ άλλων :

 • ποσότητα κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους 142κ και 553,30 γραμμαρίων
 • ποσότητα κοκαΐνης συνολικού μεικτού βάρους 3κ. και 312 γραμμαρίων
 • ποσότητα ηρωίνης συνολικού μεικτού βάρους 84,7 γραμμαρίων
 • 314 χάρτινα αποκόμματα προφανώς εμποτισμένα με τη ναρκωτική ουσία LSD
 • 98 ναρκωτικά δισκία
 • ο συνολικό χρηματικό ποσό των 16.756,6 ευρώ
 • πιστόλι με γεμιστήρα και 9 φυσίγγια
 • αυτοκίνητο
 • 2 μηχανάκια
 • τρέιλερ

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.