“Το τροχαίο είναι αμέλεια, η εγκατάλειψη…πρόθεση”

Το μήνυμα του Διοικητή της Τροχαίας με αφορμή τα περιστατικά των τελευταίων ημερών

Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης αποδόθηκε προ ημερών με τον εντοπισμό του οδηγού που τραυμάτισε σοβαρά δικυκλιστή στην λεωφόρο Κνωσού. Αυτό θέλησε να υπογραμμίσει ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου Μανώλης Μουρτζάκης, τοποθετούμενος επί του θέματος αμέσως μετά το τέλος της τελετής καθαγιασμού των υδάτων.

«Αυτό που πρέπει να ευχηθούμε, τέτοιες άγιες μέρες, είναι καλή ανάρρωση στον τραυματία», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Μουρτζάκη, ο οποίος σχολιάζοντας τον εντοπισμό του δράστη ανέφερε ότι «ήταν ένα αποτέλεσμα και της έρευνας και της κινητοποίησης και του κόσμου, με όσες πληροφορίες είχαμε μετά την έκκληση που κάναμε κι εμείς σαν αρχή. Τελικά η υπόθεση είχε το τέλος το αίσιο το οποίο έπρεπε».

Ο διοικητής της Τροχαίας ξεχώρισε και υπογράμμισε τα θετικά ενός ομολογουμένως αρνητικού συμβάντος, στα οποία έδωσε και ιδιαίτερη βαρύτητα: «Το σημαντικό για εμάς είναι ότι θα πρέπει να μεταδοθεί το μήνυμα ότι δεν αξίζει τον κόπο να προβαίνουμε σε τέτοιες πράξεις. Όταν εμπλεκόμαστε σε ένα τροχαίο ατύχημα, το τροχαίο ατύχημα εκ της φύσεώς του είναι κάτι το οποίο γίνεται εξ αμελείας. Αυτό που γίνεται εκ προθέσεως είναι η εγκατάλειψη του θύματος, κι έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση. Επομένως, δεν αξίζει τον κόπο να προβαίνουμε σε τέτοιες πράξεις! Μεταδόθηκε, λοιπόν, το μήνυμα ότι δεν πρέπει να το κάνεις αυτό το πράγμα».

«Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας…»

Η συμβολή των πολιτών στον εντοπισμό του ασυνείδητου οδηγού «ήταν πολύ σημαντική», κάτι το «μας χαροποίησε ιδιαίτερα», είπε ο κ. Μουρτζάκης, εξηγώντας το γιατί: «Είχαμε αρκετά τηλέφωνα με πληροφορίες για πιθανά αυτοκίνητα που μπορεί να είχαν εμπλακεί στο ατύχημα, με βάση τις ζημιές που είχαν.  Αυτό είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί τον θέλουμε τον κόσμο κοντά μας σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Διότι από μόνη της η αστυνομία ίσως δεν μπορεί να έχει την κινητοποίηση, την παρουσία την οποία έχει μέσα στην πόλη ο κόσμος. Οπότε, ήταν σημαντική η συμβολή του, ανεξάρτητα από το αν τελικά η ανεύρεση του οχήματος προήλθε από πληροφορία από τον κόσμο ή όχι».

Ευχή όλων είναι το μήνυμα που στάλθηκε από την πολύκροτη αυτή υπόθεση να γίνει ισχυρό δίδαγμα στην κοινωνία μας, αποτρέποντας ανάλογες ενέργειες στο μέλλον. «Από την δική μας πλευρά, μεταδόθηκε επίσης το αίσθημα της δικαιοσύνης, το αίσθημα της ασφάλειας, που είναι πολύ σημαντικό να εμπεδοθούν στην συνείδηση όλου του κόσμου. Ότι δηλαδή η δικαιοσύνη και η αστυνομία λειτουργούν όπως πρέπει να λειτουργήσουν. Κι όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά  για όσους μπορεί να σκεφτούν να κάνουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Μουρτζάκης.