Τσίπρας στο υπουργικό: 650 ευρώ μηνιαίως ο κατώτατος μισθός

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στάθηκε στη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών, στη μείωση της “μαύρης εργασίας” και της ανεργίας αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.

Μετά από ένα μήνα και μερικές ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκ νέου σήμερα, Δευτέρα.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σ’ αυτό αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο

Σήμερα δημιουργούνται οι όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής και της χρεοκοπίας και να οικοδομήσουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση. Μια χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 28. Januar 2019

“Είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνηση μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο με ορίζοντα το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας, το φθινόπωρο του 2019”, συμπλήρωσε, δίνοντας τον ορίζοντα εκλογών.

“Η σημερινή συνεδρίαση, όμως, είναι ιδιαίτερη και επειδή λαμβάνει χώρα λίγα μόνο 24ωρα μετά την κύρωση από τη μεριά του Ελληνικού Κοινοβουλίου της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενός ιστορικού πολιτικού γεγονότος που σηματοδοτεί πάρα πολλά”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε για “ήττα των εθνικισμών και από τις δύο πλευρές” και για “νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους”.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

“Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.

Για τη μείωση της “μαύρης εργασίας”, είπε:

“Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος επιθεώρησης εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας”.

“Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες” συμπλήρωσε για να σταθεί στη μείωση της ανεργίας:

“Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας”.

Αύξηση του κατώτατου μισθού:

Ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος την αύξηση του κατώτατου μισθού όπως αναμενόταν.

“Σήμερα όμως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα. Να προχωρήσουμε σε μια εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες” ανέφερε για να πει χαρακτηριστικά:

“Προχωρούμε στην αύξηση του κατώτατου αλλά και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που ήταν ένας απαράδεκτος θεσμός που δημιούργησε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων”.

“Σας καλώ λοιπόν σήμερα, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα.

Να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ”. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή στο υπουργικό με χειροκροτήματα.

“Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού”, είπε ο πρωθυπουργός