Τώρα τηλεφωνικές απάτες και από το… εξωτερικό

Για τις τηλεφωνικές απάτες που πλέον έχουν γίνει… διεθνείς προειδοποιεί ο Χανιώτης δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook, δέχθηκε ενοχλήσεις από αρκετούς αριθμούς και θεώρησε υποχρέωσή του να ενημερώσει την κοινωνία της πόλης για άλλον ένα κίνδυνο της ψηφιακής εποχής.

Αναλυτικά:

«Εδώ και ένα μήνα περίπου με καλούν στο κινητό μου, αριθμοί με πρόθεμα εξωτερικού περίπου 10 φορές τη μέρα. Τη μία φορά που έκανα το λάθος να απαντήσω, μου είπαν πως είναι από την εταιρεία Dixon στην Αγγλία, στην οποία δήθεν έχω λογαριασμό (Σ.Σ.: ποτέ) και θέλουν να με ενημερώσουν για ένα θέμα οικονομικό.

Αποφάσισα να τους μπλοκάρω. Συνέχισαν να καλούν από απόκρυψη ή άλλους αριθμούς και αφού τους μπλόκαρα όλους, μια βδομάδα τώρα με καλούν στο viber.

Με καθυστέρηση ομολογουμένως, σήμερα επικοινώνησα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188. Ένας ευγενεστατος νεαρός κύριος, πολύ καταρτισμενος, με ενημέρωσε πως πρόκειται για διεθνή απάτη με κάτι τύπους που έχουν στήσει τηλεφωνικά κέντρα στην Καλκουτα της Ινδίας και μέσω Voip και διαδικτύου καλούν με ευρωπαϊκά διεθνή νούμερα και σε χρεώνουν για δήθεν υπηρεσίες που προσφέρουν.

Η μόνη λύση πέρα από το μπλοκάρισμα είναι να τους πεις μια φορά ότι έχεις ενημερώσει την Αστυνομία και έχεις δώσει όλους τους αριθμούς που χρησιμοποίησαν μήπως και παύσουν να καλούν.

Οι αριθμοί που με καλούν συνήθως είναι οι ακόλουθοι:
+442080595258
+41215303100
+442036700515
+46278646061
+46406207357
και τελευταία και με απόκρυψη.

Γιατί τα γράφω αυτά; Πρώτον, γιατί την εποχή της παγκοσμιοποίησης όλοι είμαστε εν δυνάμει θύματα διαδικτυακής απάτης.

Δεύτερον, για να έχετε το νου σας και εσείς και να αξιολογήσετε την επιλογή μπλοκαρισματος κλήσεων ως ιδιαιτέρως σημαντική και βοηθητική.

Τρίτον και κυριότερο, γιατί έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια υπηρεσία όπως την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που πραγματικά κοσμεί και την Ελληνική Αστυνομία και το Δημόσιο γενικότερα. Ανθρωποι με γνώση και κατάρτιση, ευγενείς και προσηνεις που μας προστατεύουν την εποχή του κυβερνο-εγκληματος.»