Υποχωρεί η θερμοκρασία το Σ/Κ στην Κρήτη, ανοίγει “το κουτί της Πανδώρας” από την Τετάρτη

Η πρόγνωση του μετερεωλόγου Μανώλη Λέκκα για τον καιρό τις επόμενες ημέρες


Mε πολύ καλές καιρικές συνθήκες θα περάσουμε και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη με τις θερμοκρασίες να είναι σε υψηλά αλλά και λογικά για την εποχή επίπεδα.

Η νέα εβδομάδα ξεκινάει με τάσεις θερμοκρασιακής ανόδου και αυτό οφείλετε στην έλλειψη του Ετησία (γνωστό ως μελτέμι )  στο Αιγαίο αλλά και στην επίσκεψη θερμότερων αερίων μαζών από τα νότια, στην κατώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης ενώ θερμότερη εισβολή αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα απο την Τετάρτη και μετά ανεβάζοντας το θερμόμετρο σε αρκετά υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας.

Απο επιστημονικής πλευράς αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον για εμάς τους μετεωρολόγους είναι η τάση που εμφανίζεται στα προγνωστικά μοντέλα για θερμότερη εισβολή από τα νότια, αρχής γενομένης απο την Τετάρτη και μετά. Η τάση αυτή είναι σαν να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας όπου δεν μπορείς να γνωρίζεις με αξιοπιστία τι ακριβώς επιφυλάσσει στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται διαρκής παρακολούθηση των νεότερων δεδομένων για την πλέον αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού.

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να είναι και σήμερα Παρασκευή οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στα βόρεια τμήματα στους 31°C  και κατά τόπους έως και τους 34°C, ενώ στα νότια θα ξεπεράσουν κατά τόπους και τους 35°C. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις στα βόρεια τμήματα με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ στα δυτικά ενώ στα ανατολικά τις μεσημβρινές ώρες θα φθάσουν και τα 5 Μποφώρ, στα νότια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ενισχυόμενοι κατά τόπους έως και τα 6 Μποφώρ.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται πολύ καλός καιρός με τη θερμοκρασία να σημειώνει μία μικρή υποχώρηση. Οι άνεμοι στα βόρεια τμήματα του νησιού θα πνέουν από ΒΔ έως και Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4, στα ανατολικά έως και τα 5 Μποφώρ. Από Βόρειες διευθύνσεις θα πνέουν οι άνεμοι στα νότια τμήματα του νησιού με την ένταση τους στα 3 -4 Μποφώρ. Οι μέγιστες τιμές της  θερμοκρασίας  στα βόρεια τμήματα θα κυμανθούν στους 30 – 32°C ενώ στα νότια θα κυμαίνονται στους 32 – 34°C.

Από την Δευτέρα ξεκινούν να κάνουν την εμφάνιση τους θερμότερες εισβολές από τα νότια δίνοντας μία τάση για αύξηση των θερμοκρασιών σε ολόκληρη την Κρήτη με  κορύφωση τους από την Τετάρτη και μετά. Οι άνεμοι διατηρούν γενικά Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4, τοπικά τις μεσημβρινές ώρες έως και τα 5 Μποφώρ. Ο κυματισμός στις παράκτιες ζώνες του νησιού θα είναι σχετικά χαμηλός δημιουργώντας πολύ καλές συνθήκες κολύμβησης .

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc