Χάνει την αγορά Ηνωμένου Βασιλείου το ελληνικό ελαιόλαδο, κερδισμένοι Ισπανοί και Ιταλοί

Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια να αυξάνουν τις ποσότητες και τις αξίες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που εξάγουν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το 2019 το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατείχε μερίδιο αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 4,5%. Την ίδια στιγμή οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί και Ιταλοί φαίνεται να κυριαρχούν με ποσοστά 49,2% και 40,5% αντίστοιχα. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται σε λίγο υψηλότερη μέση τιμή σε σχέση με το ιταλικό και το ισπανικό.

Ειδικότερα οι εξαγωγές ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου το 2019 μειώθηκαν, σε σχέση με το 2018, κατά -18,7% σε αξία και κατά -11,8% σε ποσότητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σαν προϊόν το ελαιόλαδο αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό στη βρετανική αγορά (μερίδιο αγοράς 40,3% το 2018).

Τα φυτικά έλαια και κυρίως το ηλιέλαιο (18,6%) και το κραμβέλαιο (8,1%) είναι όλο και πιο σημαντικά, χωρίς να παραβλέπουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα οποία είναι βαθιά ριζωμένα στην αγγλική κουζίνα.

Μέχρι το 2023 το ελαιόλαδο προβλεπόταν ότι θα έχανε 2-3% μεριδίου από το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο κυρίως.

Κατά τη διάρκεια της 3μηνης πανδημίας όμως οι πωλήσεις ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 40% και ενδεχομένως αυτή η πρόβλεψη μπορεί να ανατραπεί ανάλογα και με την αύξηση των ανταγωνιστικών ελαίων.

Πάντως το γεγονός ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί των Βρετανών διευκολύνει την αναγνώριση των προϊόντων ελαιολάδου στην αγορά.

Tο 54% των ελαιολάδων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιωτικής ετικέτας. Οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν το 2019 κατά 11% και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Ένα αρνητικό στοιχείο είναι η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία να χρησιμοποιείται ως προέλευση η αναγραφή Blend of Community ή non Community Olive Oils (στην περίπτωση ελαίων προέλευσης ΕΕ) επιτρέπει δηλαδή στην ουσία να μην αναγράφεται η ακριβής προέλευση χώρας – μέλους της ΕΕ, εκτός των περιπτώσεων ΠΟΠ και ΠΓΕ.