Ανατροπή! Χιόνια και στην Κρήτη την Τετάρτη – Αναλυτική πρόβλεψη της εβδομάδας από τον Μανώλη Λέκκα

Μέχρι και την Δευτέρα, παραμονή των Χριστουγέννων, αναμένεται να διατηρηθεί ο καλός καιρός στην Κρήτη. Ωστόσο τα αρχικά προγνωστικά φαίνεται να ανατρέπονται καθώς ο καιρός αναμένεται να χαλάσει την ημέρα των Χριστουγέννων και να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο την Τετάρτη.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα:

Λευκά Χριστούγεννα φαίνεται ότι θα κάνουν οι συμπατριώτες μας στα βόρεια τμήματα της χώρας ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας των Χριστουγέννων τα φαινόμενα θα επεκταθούν και νοτιότερα αλλάζοντας σταδιακά το καλό σκηνικό του καιρού που θα επικρατεί έως και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Αιτία αυτής της αλλαγής θα είναι η γρήγορη εισβολή μιας πολύ ψυχρής αέριας μάζας από τα βόρεια της χώρας η οποία κατέρχεται μέχρι και την Κρήτη. Αν και στο νησί μας θα κάνουν την εμφάνιση τους κάποια φαινόμενα ασθενών βροχοπτώσεων σε δυτικές και νότιες περιοχές από την Δευτέρα το βράδυ παρόλα αυτά το σκηνικό του καιρού θα ενταθεί σταδιακά από το μεσημέρι και μετά της Τρίτης καθώς θα εισβάλλει και στην Κρήτη το πολύ ψυχρό αυτό ρεύμα από τα βόρεια.

Αν και η αλλαγή αυτή του καιρού δεν δίνει ανησυχητικά σημάδια για ακρότητες καλό θα είναι να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές όπου θα εκδηλώνονται φαινόμενα, είτε από ισχυρή πρόσκαιρη βροχόπτωση είτε από χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα καθώς και από τον υψηλό κυματισμό στις βόρειες παράκτιες ζώνες του νησιού.

Επίσης η εισβολή της πολύ ψυχρής αέριας μάζας η οποία αποκαθίσταται απο την Τετάρτη το πρωί απαιτεί και μία μέριμνα για ανθρώπους που πιθανά θα το έχουν ανάγκη και για τις γιορτινές αυτές ημέρες θα πρέπει να δείξουμε μια μεγαλύτερη ευαισθησία.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν καθημερινά τα νεότερα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων για την εξέλιξη του καιρού τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων. Η έντονη αλλά και γρήγορη ψυχρή εισβολή από τα βόρεια τμήματα της χώρας η οποία ξεκινά από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, παραμονής των Χριστουγέννων, αναμένεται να προκαλέσει χιονοπτώσεις αρχικά στα βόρεια τμήματα της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Καθώς η ψυχρή αυτή αέρια μάζα θα κινείται νοτιότερα θα προκαλεί βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις και σε νοτιότερες περιοχές. Γρήγορη βελτίωση του καιρού αναμένεται στα βόρεια τμήματα της χώρας από τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης αποκαθιστώντας όμως την ψυχρή αέρια μάζα με αποτέλεσμα τη διατήρηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ενώ οι βροχές και τα χιόνια θα παραμείνουν στην ανατολική Αττική και την Εύβοια μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.

Στην Κρήτη αναμένεται να διατηρηθεί καλός καιρός και για την Δευτέρα, παραμονή των Χριστουγέννων, με λίγες μόνο νεφώσεις ενώ οι άνεμοι από Νοτιοδυτικές έως και Νότιες διευθύνσεις στα Ανατολικά τμήματα του νησιού θα διατηρήσουν και τις θερμοκρασίες σε καλά επίπεδα. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, λόγω ενός Βαρομετρικού χαμηλού, αναμένεται να πυκνώσουν οι νεφώσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές.

Την Τρίτη το πρωί, εορταστική ημέρα των Χριστουγέννων, η Κρήτη θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το Βαρομετρικό χαμηλό δίνοντας πρόσκαιρες βροχές σε δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ στα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η ένταση τους θα κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί θα είναι σε καλά για την εποχή επίπεδα. Σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες και μετά εισβάλει και στην Κρήτη το Βόρειο ρεύμα από το Αιγαίο ενώ ακολουθεί λίγο αργότερα και η κάθοδος της πολύ ψυχρής αέριας μάζας. Αυτό αναμένεται να αλλάξει πλέον το σκηνικό του καιρού για ολόκληρη την Κρήτη δίνοντας βροχές, κατά τόπους ισχυρές καθώς και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν το νησί μας και τις νυκτερινές ώρες της Τρίτης ενώ οι πρώτες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε υψόμετρα όμως άνω των 1400 μέτρων. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης και η ένταση του θα φθάνει στα 6 – 7 Μποφώρ ενώ και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει πολύ γρήγορα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Τετάρτη θα είναι μια πολύ ψυχρή ημέρα για την Κρήτη με βροχές, κατά τόπους ισχυρές, ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κατέλθουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, με ένα μέσο υψόμετρο περίπου τα 800 μέτρα. Οι Βόρειοι άνεμοι θα πνέουν αρκετά ενισχυμένοι με την ένταση τους στα 6 -7 Μποφώρ, τοπικά στο Αιγαίο έως και τα 8 Μποφώρ. Πάντως με τα έως τώρα στοιχεία δεν αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και σε αυτό συμβάλλει η σταδιακή εξασθένηση των ανέμων από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την ελάχιστη τιμή της να κυμαίνεται στους 7°C για τα πεδινά ενώ κοντά στους 0°C θα είναι στα ορεινά τμήματα και δεν πρόκειται να μεταβληθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Την Πέμπτη αναμένεται σταδιακή αποκατάσταση της καλοκαιρίας αρχικά από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και λίγο αργότερα και ανατολικότερα. Πάντως το πρωί της Πέμπτης θα σημειωθούν λίγες ακόμη βροχές στα ανατολικά και κάποιες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Οι Βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν πολύ γρήγορα στα δυτικά με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3-4 Μποφώρ, ενώ στα ανατολικά θα παραμείνουν μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στα 5 -6 Μποφώρ και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν. Πολύ χαμηλές θα είναι και πάλι οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας τις πρωινές ώρες της Πέμπτης αλλά αργότερα θα ανέβουν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα στα δυτικά λόγω και της ηλιοφάνειας.

Πολύ καλός καιρός αναμένεται για την Παρασκευή με περισσότερη ηλιοφάνεια και λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια ορεινά τμήματα της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3-4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία το πρωί της Παρασκευής θα είναι και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τους 10°C για τα πεδινά και λίγο πάνω από τους 0°C για τα ορεινά.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος, MSc