Κρήτη: Χρονιά πρόκληση το 2019 για τον Τουρισμό – Τι γίνεται με τις προκρατήσεις

Μείωση των προκρατήσεων καταγράφεται στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, φανερώνοντας μια πτωτική τάση σε σχέση με πέρυσι για τον Τουρισμό της Κρήτης.

Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τους παράγοντες του Τουρισμού, σε σχέση με τις προηγούμενες θα είναι μια χρονιά εξισορρόπησης, καθώς διαμορφώνονται πολλοί παράγοντες που θα φέρουν μια κάμψη στα συνεχή limit up των τελευταίων ετών.

Το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, σε σχέση με το 2018, που πήγαν όλα τέλεια και «έσπασε» κάθε ρεκόρ η επισκεψιμότητα.  Η Τουρκία, η Αίγυπτος και οι άλλες χώρες που ανταγωνίζονται την Ελλάδα επανακάμπτουν, όπως φαίνεται από τα τωρινά στοιχεία.

«Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον ελληνικό Τουρισμό σε σχέση με την γείτονα χώρα, καθώς αυτό επιτρέπει στους Τούρκους να πουλάνε χωρίς να χάνουν»«, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης.
Από την άλλη, όπως σημειώνει ο ίδιος, υπάρχει και η Ισπανία, η οποία έχοντας μάθει από τα λάθη της, προχώρησε σε εξορθολογισμό των τιμών της.

Αυτές οι αλλαγές λοιπόν έχουν σαν αποτέλεσμα, μια μείωση των προκρατήσεων σχεδόν στο 30%, κάτι που μας δείχνει μια τάση, η οποία βέβαια μπορεί να ανατραπεί και να αλλάξει είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω στο μέλλον.

Το καλό είναι πως οι προγραμματισμένες πτήσεις και οι εμπορικές συμφωνίες, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και πέρυσι και ίσως κατά τι περισσότερο. Μένει λοιπόν να φανεί τι θα γίνει με τις κρατήσεις το επόμενο διάστημα.

Ο Τουρισμός είναι άλλωστε κατά μια έννοια ένας «ζωντανός οργανισμός» και αυτό που πρέπει να γίνει είναι από την πλευρά μας να υλοποιήσουμε έναν σχεδιασμό και μέσα από την επικοινωνία να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως η χρονιά να εξελιχθεί το ίδιο επιτυχημένη με πέρυσι, όμως αυτό δε θα επιτευχθεί άκοπα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 ήταν μια ακόμη «χρυσή» χρονιά για τον Τουρισμό στην Κρήτη, με τα στοιχεία να «μιλούν» από μόνα τους.

Πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα ταξίδεψαν στην Κρήτη το 2018, από τον Μάρτη ως και το Νοέμβρη του περασμένου έτους. Τη χρονιά που ολοκληρώθηκε είχαμε μια ακόμη γενναία αύξηση, όπως έγινε και τα τρία προηγούμενα χρόνια με τα συνεχόμενα limit up, σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ.