“Χτυπά” την Κρήτη ο “Ετεοκλής”

φωτογραφία αρχείου

Σε πλήρη ετοιμότητα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλη την Κρήτη – Θυελλώδεις οι άνεμοι στα πελάγη


Σε επιφυλακή και ετοιμότητα θέτει τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες στην Κρήτη, ο “Ετεοκλής”, το νέο κύμα κακοκαιρίας που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναμένεται να επηρεάσει το νησί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οπότε και θα εξασθενήσει.

Μιλώντας στο cretalive, o Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Νίκος Λαγουδάκης τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν άμεσα στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Μέχρι στιγμής, όπως διευκρίνισε σημειώνονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική Κρήτη, τα φαινόμενα όμως κατευθύνονται ανατολικότερα, ενώ στο νησί πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Μέχρι και νωρίς το μεσημέρι πάντως δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία, παρά μόνο κάποιες κοπές δέντρων, από τις οποίες ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Επίσης η Πυροσβεστική κλήθηκε και για μια πλύση οδοστρώματος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, μετά από εκτροπή αυτοκινήτου, χωρίς πάλι σοβαρό τραυματισμό.

Το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στην Αδριατική Θάλασσα και κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα έχει κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις Νοτιοδυτικούς ανέμους, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τις τοπικές ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Χιονοπτώσεις αναμένονται στους ορεινούς όγκους της Κρήτης ενώ η θερμοκρασία θα φθάσει τους 16 βαθμούς Κελσίου στις μέγιστες τιμές της.

Η διέλευση του ψυχρού μετώπου, σύμφωνα με τον Κ. Λαγουβάρδο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr θα είναι σύντομη, καθώς οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ θα εξασθενίσουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου.

Τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν την Κυριακή και οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν σημαντικά τη Δευτέρα.

"Χτυπά" την Κρήτη ο "Ετεοκλής"

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών νότιων ανέμων

Προβλήματα έχουν δημημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Στο κεντρικό Αιγαίο και το Στενό Καφηρέα οι άνεμοι φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ ενώ στο νότιο Ευβοϊκό τα 8 μποφόρ. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου.