Χωρίς στίγμα πλέει το «Τσεσμέ» – Με προσοχή και ψυχραιμία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις η Αθήνα

Το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ / Φωτογραφία: AP

Χωρίς να μεταδίδει στίγμα κινείται από την Πέμπτη ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» για το οποίο έχει εκδοθεί Navtex από την Τουρκία με ισχύ μέχρι τις 2 Μαρτίου.


Η πορεία του «Τσεσμέ» παραμένει αδιευκρίνιστη από το μεσημέρι της Πέμπτης όταν και απέπλευσε από τη Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση προς το Αιγαίο και συγκεκριμένα ανοιχτά της Ίμβρου.

Με δεδομένο ότι ούτε από το υπουργείο της Τουρκίας ούτε από τα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδεται κάτι σχετικό με το «Τσεσμέ», δεν είναι ακόμα γνωστό αν το ωκεανογραφικό σκάφος συνοδεύεται από κάποιο πολεμικό πλοίο.
Παρά το γεγονός ότι η τουρκική Navtex είναι εντός διεθνών υδάτων, η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα καθώς σημειώνει ότι η έκδοση Navtex από τον σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων χωρίς ακόμα να είναι βέβαιο ότι το «Τσεσμέ» θα κατευθυνθεί τελικά προς την περιοχή της νέας Navtex στο κεντρικό Αιγαίο.

Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την απάντηση της Αγκυρας στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών. Οπως δήλωσε, χθες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η πρόσκληση αφορά την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου, με την Αθήνα να βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης.