Χωρισμός με μερικά… κλικ: Έρχεται το e-διαζύγιο

Pixabay

Έρχεται το eδιαζύγιο προς διευκόλυνση των ζευγαριών που έχουν αποφασίσει συναινετικά να χωρίσουν.

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και φέρνει σημαντικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο έπειτα από 40 χρόνια, τα συναινετικά διαζύγια, περνούν πλέον στην ψηφιακή εποχή.

Μέχρι τώρα, τα συναινετικά διαζύγια εκδίδονταν από τους συμβολαιογράφους, παρουσία δικηγόρων, όπου οι πρώην σύζυγοι ρύθμιζαν με κοινή συμφωνία (συμβολαιογραφική πράξη) τα θέματα διατροφής και γονικής μέριμνας των παιδιών.

Πλέον έρχεται το e- διαζύγιο ή «άυλο διαζύγιο», με το οποίο απλουστεύονται οι διαδικασίες, χάρη στα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, χωρίς να χρειάζεται ούτε καν η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των πρώην συζύγων.

«Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους.(…) Η συμφωνία λύσης του γάμου γίνεται και ηλεκτρονικά με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο , όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου», προβλέπεται στη σχετική διάταξη με τίτλο «Συναινετικό Διαζύγιο», που αλλάζει άρδην τον τρόπο έκδοσης του.