Όταν η Κρήτη βρισκόταν σε καραντίνα όχι λόγω κορωνοϊού αλλά … πατάτας

Μπορεί η Κρήτη και ολόκληρη η Ελλάδα να βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες μια καραντίνα λόγω κορωνοϊού, ωστόσο το Οροπέδιο και ολόκληρη η Κρήτη είχαν βιώσει και στο παρελθόν μια διαφορετική καραντίνα που κράτησε μάλιστα δεκαετίες, λόγω … πατάτας.

Η ιστορία αρχίζει το 1986 όταν ένα καταστροφικό βακτήριο για τις πατάτες εμφανίζεται σε χωράφι του Οροπεδίου Λασιθίου, το όποιο με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία θέτει σε καραντίνα ολόκληρη την Κρήτη από την εξαγωγή πατάτας.

Αυτό συμβαίνει γιατί, το βακτήριο προσβολής, καταστρέφει τις πατάτες, ενώ δεν υπάρχει κάποιο γνωστό φάρμακο για την αντιμετώπιση του. Η Κρήτη λοιπόν αρχίζει να ζει συνθήκες καραντίνας στην αγροτική παραγωγή, με τους αγρότες να πρέπει να λαμβάνουν αντίστοιχα μέτρα για τις καλλιέργειες τους με αυτά που λαμβάνονται σήμερα για τον κορωνοϊό.

Ενώ στην Κρήτη και το Οροπέδιο το συγκεκριμένο βακτήριο εξαφανίστηκε σχεδόν άμεσα λόγω κλιματολογικών συνθηκών, χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για να μην εντοπιστεί ξανά σε κανένα δείγμα και συνολικά 31 χρόνια προκειμένου η Κρήτη να βγει από την «καραντίνα της πατάτας» και με το ΦΕΚ 1340 που εκδίδεται στις 20 Απριλίου του 2017 να της δοθεί η δυνατότητα διαχείρισης και εξαγωγής πατάτας εκτός Κρήτης, υπό προϋποθέσεις. 

Το θέμα αναδείχθηκε μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, για να γίνει γνωστό από την αρμόδια γεωπόνο κ. Αγγελική Καραταράκη, ότι πλέον οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, να δίνουν δείγματα κι εφόσον λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις να προχωρούν σε εξαγωγές με τους συγκεκριμένους όρους που θα τους τεθούν, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ειδική συσκευασία και σήμανση.

Για το θέμα παρενέβη και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι από το 2017 υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγών, για να τονίσει επίσης ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις που θα οδηγήσουν στην επαναλειτουργία των πατατοσπορίων.

Στην εκπομπή τοποθετήθηκε και ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Θόδωρος Μουδάτσος, ο οποίος τόνισε πως όλες οι πατάτες πλέον διακινούνται νόμιμα, ενώ ο Συνεταιρισμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια καταβάλει προσπάθειες για να άρει τα προβλήματα της καραντίνας.