Όταν ο αξονικός τομογράφος «σκανάρει» νεκρούς

Οι περισσότεροι έχουμε  συνδέσει τη χρήση της αξονικής τομογραφίας με την διάγνωση ατόμων εν ζωή. Κι όμως, η μέθοδος αυτή αποτελεί σημαντικό  ιατρικό εργαλείο στην Ιατροδικαστική, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε περιστατικά υψηλής  αποσύνθεσης αλλά και απανθρακωμένων σωμάτων, μειώνει τους χρόνους της νεκροτομής  και κατευθύνει στοχευμένα την ιατροδικαστική εξέταση, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες σφάλματος ή απώλειας ευρημάτων  κατά τη νεκροτομή. Η εφαρμογή της μεταθανάτιας αξονικής τομογραφίας δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση της κλασικής νεκροτομής, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες  θα μπορούσε να εφαρμοστεί από μόνη της, όπως συνέβη πρόσφατα σε περιστατικό  στο Ηράκλειο κατά το οποίο οι γονείς δεν θέλησαν να γίνει νεκροτομή στο παιδί τους για θρησκευτικούς λόγους. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι  ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία στο σώμα χάνονται με την πάροδο του χρόνου, τα απεικονιστικά  ευρήματα αποτελούν «αθάνατα» και αναλλοίωτα πειστήρια τα οποία μπορούν να εξεταστούν ανά πάσα στιγμή από οποιονδήποτε ειδικό στον κόσμο. Η μεταθανάτια απεικόνιση με αξονική τομογραφία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2016 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου υπό τη μορφή ερευνητικού προγράμματος. Και τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας Ιατροδικαστικής  που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, στην Ιατρική Σχολή.


Ήδη το εγχείρημα «μετρά» 62 περιστατικά μεταξύ  των οποίων και ανθρωποκτονίες


Η κ. Έλενα Κρανιώτη

 

Για το πώς στήθηκε όλο αυτό το εγχείρημα, τις δυσκολίες, τα αποτελέσματά του, το τι σημαίνει στην πράξη η χρήση αξονικής τομογραφίας στην διερεύνηση θανάτων αλλά και για τα επόμενα βήματα όπως είναι η χρήση μεταθανάτιας αγγειογραφίας με έγχυση σκιαγραφικού, μας μιλούν η κ. Έλενα Κρανιώτη, επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Πανεπιστημίου Κρήτης και ο καθηγητής Ακτινολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΑΓΝΗ, κ. Απόστολος Καραντάνας.

Ερ: Πείτε μας  καταρχάς πώς και πότε ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα στην Κρήτη, σε πόσα περιστατικά έχει εφαρμοστεί η μεταθανάτια απεικόνιση με αξονική τομογραφία  και ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι σήμερα.

Απ: Η μεταθανάτια απεικόνιση δεν είναι μια καινούργια ιδέα αλλά εφαρμόζεται στην Ιατροδικαστική από πολύ παλιά, κυρίως για τον εντοπισμό ξένων σωμάτων εντός της σορού όπως είναι για παράδειγμα βολίδες, σκάγια με απλή ακτινογραφία. Τα τελευταία 20 χρόνια όμως η μεταθανάτια απεικόνιση άρχισε να επεκτείνεται από την κλασική ακτινογράφηση στη χρήση αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.

Το 2016 ξεκίνησε στην Κρήτη με τη μορφή ερευνητικού προγράμματος (Virtopsy.GR) η χρήση της αξονικής τομογραφίας σε ιατροδικαστικά περιστατικά πριν την νεκροτομή. Το πρόγραμμα απαιτούσε άδεια από το διοικητικό συμβούλιο του ΠΓΝΗ, άδεια από  την επιτροπή ηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και φυσικά την άδεια και την συνεργασία του διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης του Καθ. κου Καραντάνα. Δειλά λοιπόν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2016 με το πρώτο περιστατικό, έναν αιφνίδιο θάνατο νεογνού, μετά από συγκατάθεση των γονέων. Βασικό πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί ήταν η πραγματοποίηση της εξέτασης σε χρόνο που θα υποδείκνυε το προσωπικό του Εργαστηριού Ιατρικής Απεικόνισης  χωρίς να παρακωλύεται η φυσιολογική του λειτουργία αλλά και χωρίς να δημιουργείται καθυστέρηση στους χρόνους της νεκροτομής και της παράδοσης του νεκρού για ενταφιασμό.

Σήμερα έχουμε συμπληρώσει 62 περιστατικά όλων των ειδών, από φυσικούς θανάτους μέχρι ανθρωποκτονίες και συνεχίζουμε καθώς το πρόγραμμα έχει λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την συμβολή των τεχνικών Ακτινολόγων του Εργαστηρίου Ιατρικής Απεικόνισης του ΠΓΝΗ, του Επιμελητή Ακτινολογίας κου Κ. Σπανάκη και του Καθ. Ακτινολογίας κ. Α. Καραντάνα αλλά και των τεχνικών Νεκροτόμων κ.κ. Σ. Κουγιού και Α. Κατσούνα καθώς και των ιατροδικαστών κ.κ. Δ. Νάθενα, Κ. Κανάκη και Α. Κοντογιάννη, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για τη συνεργασία.

Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που θα παρουσιάσουμε τα πρώτα αποτελέσματα του εγχειρήματός μας στην Ημερίδα Ιατροδικαστικής, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στην Ιατρική Σχολή.


Αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο

Ερ: Η μεταθανάτια αξονική τομογραφία πόσο αδιάψευστο ιατροδικαστικό “ντοκουμέντο” μπορεί να είναι, για παράδειγμα σε μία δικαστική αίθουσα όπου σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε δει σφοδρές αντιδικίες και αμφισβητούμενα ιατροδικαστικά πορίσματα;

Απ: Η αξονική τομογραφία είναι ιατρικό εργαλείο και έχει χρησιμοποιηθεί ως  αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο σε περιπτώσεις που αφορούν διαγνώσεις ατόμων εν ζωή. Η διαφορά είναι πως η διάγνωση στη μεταθανάτια αξονική διαφέρει, καθώς η εικόνα είναι διαφορετική από αυτή των ζώντων και απαιτείται εξοικείωση. Επιπρόσθετα, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία στο σώμα χάνονται με την πάροδο του χρόνου, τα απεικονιστικά  ευρήματα αποτελούν «αθάνατα» και αναλλοίωτα πειστήρια τα οποία μπορούν να εξεταστούν ανά πάσα στιγμή από οποιονδήποτε ειδικό στον κόσμο. Ένα ακόμη πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα παρουσίασης τρισδιάστατων εικόνων σε μια δικαστική αίθουσα οι οποίες είναι πολύ πιο κατατοπιστικές από οποιαδήποτε φωτογραφία ή περιγραφή. Η παρακάτω εικόνα αποτελεί παράδειγμα καταστροφής της κεφαλής μετά από βολή με κυνηγετική καραμπίνα. Η εικόνα είναι εξαιρετικά κατατοπιστική ακόμη και για κάποιον χωρίς ειδικές γνώσεις, καθώς φαίνονται τα συντριπτικά κατάγματα της κεφαλής και τα μεταλλικά σκάγια στους ιστούς χωρίς να χρειάζεται κανείς να δείξει μια αιματηρή φωτογραφία της νεκροτομής.


Ερ: Πόσο και σε ποια πεδία αλλάζει τη διαδικασία της νεκροψίας η εξέταση των σορών με αξονικό τομογράφο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου στην ιατροδικαστική διερεύνηση ενός θανάτου;

Απ: Η σάρωση με αξονικό τομογράφο επιτρέπει έναν γρήγορο έλεγχο της σορού για τραύματα και ύπαρξη ξένων σωμάτων όπως είναι πχ. βολίδες ή υλικά οστεοσύνθεσης.

Ο εντοπισμός της θέσης της βολίδας εντός του σώματος κατευθύνει τον ιατροδικαστή  κατά την νεκροτομή ώστε να την αφαιρέσει καθώς αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για την υπόθεση. Η ύπαρξη οστεοσύνθεσης σε άτομο αγνώστων  στοιχείων για παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση. Η εφαρμογή του σε περιστατικά υψηλής αποσύνθεσης αλλά και απανθρακωμένα σώματα είναι υψίστης σημασίας καθώς μειώνει τους χρόνους της νεκροτομής και κατευθύνει την ιατροδικαστική εξέταση ανάλογα με τα ευρήματα. Με λίγα λόγια, δεν πάμε «στα τυφλά» αλλά στοχευμένα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες σφάλματος ή απώλειας ευρημάτων κατά τη νεκροτομή.

Ερ: Η εφαρμογή του αξονικού τομογράφου χρησιμεύει ενισχυτικά στην διαδικασία της συμβατικής επεμβατικής νεκροτομής ή παρέχει την δυνατότητα να «ανιχνεύσετε» ευρήματα που ίσως δεν ήταν αντικειμενικά (ή και υποκειμενικά) εφικτό να εντοπιστούν στο πλαίσιο μιας κλασσικής νεκροτομής;

Απ: Η εφαρμογή του αξονικού είναι ενισχυτική της κλασικής νεκροτομής καθώς  παρέχει  δύο δυνατότητες: α) την γρήγορη σάρωση της σορού και την απεικόνιση των θέσεων των ευρημάτων β) την ακριβή καταγραφή τους in situ, καθώς η νεκροτομή εξ ορισμού είναι επεμβατική διαδικασία. Υπάρχουν ευρήματα τα οποία μπορεί να μην είναι ορατά στην αξονική τομογραφία, όπως ένας μικρός όγκος στην υπόφυση, για παράδειγμα, αλλά και ευρήματα τα οποία μπορεί να μην εντοπιστούν στην νεκροτομή, όπως ένα πολύ μικρό κάταγμα στην σπονδυλική στήλη, η ανεύρεση του οποίου απαιτεί ειδική νεκροτομική τεχνική. Επίσης υπάρχουν ευρήματα τα οποία είναι ορατά μόνο με μικροσκοπική παρατήρηση οπότε και απαιτούν τη λήψη ιστών κατά την νεκροτομή και την ειδική επεξεργασία τους (π.χ. με ειδικές χρώσεις). Για τον λόγο αυτό η διεθνής βιβλιογραφία προτείνει την επικουρική χρήση της αξονικής τομογραφίας στην ιατροδικαστική διερεύνηση του θανάτου και όχι την αντικατάσταση  της κλασικής νεκροτομής από αυτή.

Ερ: Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα πόρισμα μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στη μεταθανάτια απεικόνιση, χωρίς να γίνει δηλαδή συμβατική  νεκροτομή; Για παράδειγμα, πρόσφατα υπήρξε περιστατικό που για θρησκευτικούς λόγους οι γονείς  θανόντος παιδιού   δεν επέτρεψαν να γίνει παραδοσιακή νεκροτομή.

Απ: Η εφαρμογή της μεταθανάτιας αξονικής τομογραφίας δεν στοχεύει στην αντικατάσταση της κλασικής νεκροτομής. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοστεί αντί της νεκροτομής.

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα:  σε πρόσφατο περιστατικό αναφερόμενου πνιγμού ζητήθηκε από τους γονείς να μην γίνει νεκροτομή για θρησκευτικούς λόγους. Μετά  από συνεννόηση  με την Εισαγγελία και με τη συγκατάθεση των γονέων προχωρήσαμε σε νεκροψία (εξωτερική επισκόπηση του σώματος), αξονική τομογραφία και τοξικολογική εξέταση και αποκλείσαμε  θάνατο τραυματικής αιτιολογίας και δηλητηρίαση. Η εικόνα των πνευμόνων στην αξονική τομογραφία ήταν συμβατή με πνιγμό. Το πόρισμα της έκθεσης ήταν θάνατος μη τραυματικής αιτιολογίας συμβατός με πνιγμό.

Η δεύτερη περίπτωση ήταν ενός ανδρός με γνωστό ιστορικό καρδιακής νόσου ο οποίος φαίνεται να έχασε τις αισθήσεις του και να έπεσε από μικρό ύψος. Εξωτερικά είχε μια μικρή εκχύμωση στην κεφαλή και ενώ η οικογένεια δεν ήθελε νεκροτομή λόγω ιατρικού ιστορικού, η σορός βρέθηκε σε ανοιχτό χώρο όπου και θα μπορούσε να έχει δεχτεί χτύπημα από κάποιον για παράδειγμα.  Για τον λόγο αυτό κάναμε αξονική τομογραφία, η οποία απέκλεισε αιμορραγία και κατάγματα και έτσι δεν προχωρήσαμε σε νεκροτομή.

 Ερ:  Η τεχνολογία πόσο σημαντικό εργαλείο είναι για την Ιατροδικαστική και κατά πόσο στο μέλλον μπορούμε να δούμε και άλλες σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους να τίθενται στη διάθεση της ιατροδικαστικής όπως για παράδειγμα μαγνητικές, στερεοσκοπικές εξετάσεις κ.λ.π.

Απ: Η ιατροδικαστική έχει ως βάση την ανατομή του ανθρώπινου σώματος και η μεθοδολογία με την οποία γίνεται δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Virchoff τον 19ο αιώνα.

Οι επικουρικές μέθοδοι είναι αυτές οι οποίες δύναται να ωθήσουν την επιστήμη στην εξέλιξη και οι απεικονιστικές μέθοδοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Η μαγνητική τομογραφία για παράδειγμα έχει ήδη ενταχτεί στα διεθνή πρωτόκολλα εξέτασης περιγεννητικών θανάτων καθώς δύναται να διαγνώσει κάποιες νόσους του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί και σε εκτίμηση ηλικίας ζώντων σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πιστοποιητικά γεννήσεως όπως σε μετανάστες.

Σκοπεύουμε ως επόμενο βήμα να συμπεριλάβουμε στο πρωτόκολλο μεταθανάτιας απεικόνισης  και την μεταθανάτια αγγειογραφία με έγχυση σκιαγραφικού.

Ο ιατροδικαστής οφείλει να χρησιμοποιήσει όλες τις επικουρικές μεθόδους που μπορεί να έχει στη διάθεσή  του για να εξασφαλίσει όχι μόνο ένα έγκυρο και αξιόπιστο πόρισμα, αλλά και μια έγκυρη στοιχειοθέτηση του πορίσματός του με σαφή και αναλλοίωτα πειστήρια.