Ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα σε νοσοκομείο της Σουηδίας

Ένα ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα απασχολεί τις Αρχές της Σουηδίας, καθώς ένα ασθενής που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα παρουσιάζει σχετικά συμπτώματα.

Ο ασθενής, ο οποίος βρίσκεται σε καραντίνα, ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένεται να βγουν αργά την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το CNN, αρχικά ο ασθενής διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ενκόπινγκ, στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ουψάλα.

Το νοσοκομείο του Ενκόπινγκ (80 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη) έκλεισε για προληπτικούς λόγους, υπό τον φόβο ότι το προσωπικό ενδέχεται να εκτέθηκε στον ιό του Έμπολα.

Δεν είναι σαφές αν το άτομο ταξίδεψε σε περιοχή όπου ο Έμπολα βρίσκεται σε έξαρση και δύναται να μεταδοθεί, πριν εμφανίσει τα συμπτώματα. Ωστόσο, σουηδικά Μέσα αναφέρουν ότι είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Μπουρούντι πριν από τρεις βδομάδες, χωρίς να έχει επισκεφθεί «επικίνδυνες» περιοχές, σύμφωνα με την Washington Post.

Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου αναφέρεται ότι «είναι θέμα μιας απλής υποψίας», προσθέτοντας ότι «και άλλες ασθένειες είναι πιθανές».

«Ο ασθενής ήρθε την Παρασκευή το πρωί και φέρεται να έκανε εμετό με αίμα, σύμπτωμα που μπορεί να υποδεικνύει μόλυνση από τον ιό Έμπολα» τόνισε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Ο Έμπολα, που προκαλεί πυρετό, σοβαρούς πονοκεφάλους και σε κάποιες περιπτώσεις αιμορραγία, σκοτώνει περίπου τους μισούς από αυτούς που προσβάλει.

Η εμφάνισή του στην Ευρώπη είναι πολύ σπάνια, με περιστατικά να έχουν αναφερθεί στην Ιταλία το 2015, στην Ισπανία το 2014 και ένα στη Βρετανία τον ίδιο χρόνο.

Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τον Έμπολα αν έρθουν σε επαφή με σωματικά υγρά όπως αίμα, ούρα ή δάκρυα από μολυσμένο άτομο ή μολυσμένα αντικείμενα που έχει έρθει σε επαφή φορέας του ιού. Ωστόσο δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Η μετάδοση του ιού μπορεί επίσης να γίνει μέσω άγριων ζώων.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο ιός Έμπολα προκάλεσε τον θάνατο 368 ατόμων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μάλιστα στη Δυτική Αφρική το ξέσπασμα του ιού το 2014 σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.