1.500 μετανάστες στην Κρήτη… και βλέπουμε!

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα – Τι υποστήριξαν οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης


Εντός του κυβερνητικού σχεδιασμού για αποσυμφόρηση των νησιών και την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, παραμένει η Κρήτη, καθώς από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτοδιοικητικοί του νησιού με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ενημερώθηκαν ότι στο νησί θα φιλοξενηθούν σε πρώτη φάση 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, και συγκεκριμένα 1.000 στο Ρέθυμνο και 500 στο Ηράκλειο.

Στη συνάντηση της Αθήνας, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, συντονιστής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, παρουσίασε στους τοπικούς φορείς τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δηλαδή την φιλοξενία στην Κρήτη 1.500 προσφύγων και μεταναστών, με ερωτηματικό πάντως να παραμένει που θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο cretalive ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απομακρύνεται εντελώς το ενδεχόμενο δημιουργίας τέτοιας δομής στον Δήμο Φαιστού ενώ ηχηρή ήταν η αντίδραση των αιρετών και για το πρώην στρατόπεδο στους Αρμένους. Ο κ. Αρναουτάκης, επανέλαβε ότι πρόθεση της Κρήτης και των κατοίκων της είναι να συνδράμουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω όμως του ήδη επιτυχημένου “μοντέλου” φιλοξενίας σε σπίτια. Άλλωστε, η Κρήτη, όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης έχει ήδη δείξει το καλύτερο της “πρόσωπο” υλοποιώντας με επιτυχία το πρόγραμμα ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μέσω του οποίου φιλοξενούνται σήμερα περί τους 900 πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε να χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση τα περίπου 300 αδιάθετα ακίνητα μέσω του προγράμματος της Ύπατης.

Στην κρίσιμη σύσκεψη μετείχαν εκτός του περιφερειάρχη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης ενώ παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης και εκπρόσωποι του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα προταθούν και θα εξεταστούν οι πιθανοί χώροι στους οποίους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κλειστές δομές φιλοξενίας.