Πρεμιέρα για τις 120 δόσεις για τα ταμεία: Βήμα – βήμα η διαδικασία ένταξης

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου EUROKINISSI

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος θα εγκαινιάσουν το πρωί τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΦΚΑ. Αμέσως μετά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.


Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία δίνοντας λύση σε 1,3 εκατ. ασφαλισμένους  που οφείλουν συνολικά 34,7 δισ. ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, θα εγκαινιάσουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 10:30 το πρωί, στα γραφεία της Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α. (Αγ. Κων/νου 8). Αμέσως μετά η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και ως γνωστό η ένταξη στη ρύθμιση δεν θα έχει  περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Αφής στιγμής ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Με την ένταξη του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα έχουν αυτόματα μια εικόνα για το ύψος της οφειλής  τους που θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο των εισφορών και τις  προσαυξήσεις.

Παράλληλα θα ενημερώνονται αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει  επανυπολογισμός της βασικής οφειλής με βάση την κατώτερη μηνιαία  εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου (περίπου 158 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα αυτή δεν θα υπάρχει για εργοδότες που ρυθμίζουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους τους.

Όσοι μπορούν να επιλέξουν τον επανυπολογισμό της οφειλής τους θα ευεργετηθούν με κούρεμα 55% στη βασική οφειλή και  85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Ανάλογα με  τον χρόνο και το ύψος της οφειλής το συνολικό κούρεμα μπορεί να φτάσει και το 69,9% του συνολικού ποσού.

Μόλις γίνουν οι επιλογές αυτές ο ενδιαφερόμενος θα έχει μπροστά του  το ποσό που θα ρυθμιστεί έως και σε 120 δόσεις αλλά και ο ανώτερος αριθμός των δόσεων με δεδομένο ότι η κατώτερη δόση θα είναι 50 ευρώ και για τους αγρότες 30 ευρώ. Από εκεί και πέρα μένει ο αιτών να επιλέξει τις δόσεις και να αποδεχθεί τη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και βρίσκεται σε κάποια άλλη ρύθμιση για  οφειλές μέχρι και τις 31/12/2018 η ρύθμιση θα ακυρωθεί και το σύνολο των οφειλόμενων θα περάσει στη νέα ρύθμιση.

Αίτηση στο ΚΕΑΟ

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει πιστοποίησης ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  οι  ενδιαφερόμενοι  θα  πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Η διαδικασία θα σταματά μόνο εάν ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, αν έχει αναστολή οφειλών ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς θα απαιτηθεί ενημέρωση από τα περιφερειακά καταστήματα του ΕΦΚΑ. Σ΄αυτήν την περίπτωση η αίτηση για ρύθμιση θα προωθηθεί στο τμήμα συντάξεων του ΕΦΚΑ. Ο νόμος ορίζει ότι η απάντηση στην αίτηση είτε είναι θετική είτε απορριπτική εξαιτίας των οφειλών θα πρέπει να κοινοποιηθεί εντός δύο μηνών.

Εφόσον η νέα οφειλή πέφτει κάτω από 20.000 ευρώ για τους προερχόμενους από τον ΟΑΕΕ, 15.000 ευρώ για προερχόμενους από ΕΤΑΑ, η αίτηση συνταξιοδότησης θα προωθηθεί. Μάλιστα θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω κάποιας μηνιαίας κράτησης από τη σύνταξη να αποπληρώνεται και η οφειλή σε ασφαλιστικές εισφορές.

Αν η οφειλή είναι υψηλότερη, ο οφειλέτης καλείται να καταβάλλει τις δόσεις κάθε μήνα (έως 120) και μέχρι να αποπληρωθεί το υπερβάλλον ποσό (πάνω από τις 20.000, 15.000, ή 6.000 ευρώ), ώστε να υποβάλει εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης. Από την υποβολή της αίτησης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι οι υπηρεσίες να βγάλουν την απόφαση, ο ασφαλισμένος δεν πληρώνει δόσεις. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο μεσοδιάστημα παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδροµικά.

Το σημείο αυτό ενδιαφέρει κυρίως τους περίπου 80.000  ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα αλλά δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξη τους λόγω των οφειλών.

Απώλεια   της   ρύθμισης

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται σε τέσσερις περιπτώσεις:

α) Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.

β) Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019.

γ) Αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.

δ) Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οι όροι της οποίας τηρούνται.