5.376 υποψήφιοι της Κρήτης – Γιατί δεν ανακοινώθηκαν όλα τα ονόματα;

Υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι… Μια πλειάδα προσώπων επιστρατεύτηκαν για να διεκδικήσουν τους Δήμους της Κρήτης! Δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και παράβολα… πλημμύρισαν τα Πρωτοδικεία ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, ώστε να κατατεθούν εμπρόθεσμα οι φάκελοι των συνδυασμών του κάθε υποψήφιου δημάρχου και υποψήφιου περιφερειάρχη.

Ο “Κλεισθένης” μπορεί να απλοποίησε το εκλογικό σύστημα και κάθε ψήφος θεωρείται σημαντική και υπολογίσιμη, αλλά επέφερε σημαντικές αλλαγές στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αφού αποδέσμευσε τα ψηφοδέλτια των Τοπικών Κοινοτήτων από τα κεντρικά ψηφοδέλτια. Κάθε υποψήφιος δήμαρχος δεν είναι υποχρεωμένος με τον “Κλεισθένη” να κλείσει ψηφοδέλτιο για τις Τοπικές Κοινότητες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα να καταρτιστούν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από τους ανεξάρτητους διεκδικητές των Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και επικεφαλής ολόκληρων δημοτικών παρατάξεων αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα που έχουν συμπεριλάβει στους συνδυασμούς που κατατέθηκαν στα Πρωτοδικεία.

Φοβούνται μην τους…φύγουν υποψήφιοι

Και εδώ συμβαίνει το εξής ιδιότυπο: Οι επικεφαλής αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τους συνδυασμούς τους μέχρι την 11η Μαΐου, που θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη, για να μην υπάρξουν πιέσεις σε υποψηφίους και οικειοθελώς στη διάρκεια της εβδομάδας αποσυρθούν. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο υποψήφιος στον Μυλοπόταμο Γιάννης Κοκολογιάννης, που αρνείται να δώσει ονόματα πριν από την ανακήρυξη του ερχόμενου Σαββάτου, ενώ και ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός επίσης από τον νομό Ρεθύμνου έδωσε ονόματα στη δημοσιότητα πλέον το πρωί της Δευτέρας.

Η τύχη του υποψήφιου δημάρχου Αγίου Νικολάου Γιάννη Ανδριώτη, μέχρι το βράδυ της Κυριακής αγνοείτο! Ο ίδιος δεν έδωσε κανένα όνομα στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής, αν και κατέθεσε υποψηφιότητα και τα ονόματα ανακοινώθηκαν πλέον το πρωί της Δευτέρας. Η ιστορία της απλής αναλογικής και της αποσύνδεσης των ψηφοδελτίων από τις Τοπικές Κοινότητες δημιούργησε πλειάδα συνδυασμών. Αυτό δε σημαίνει κιόλας ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στο σύνολό τους πολλαπλασιάστηκαν! Πολλαπλασιάστηκαν οι επικεφαλής, όμως πολλοί συνδυασμοί έκλεισαν με το ελάχιστο που επιτρέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και σήμερα δημοσιεύονται σε ειδικό ένθετο, οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Κρήτης είναι συνολικά 346. Στον νομό Ηρακλείου οι συνδυασμοί είναι 36, με τους οποίους κατέρχονται για δημοτικοί σύμβουλοι 1.536 άτομα, πλέον τους υποψήφιους τοπικούς συμβούλους. Στο Λασίθι συγκροτήθηκαν 18 συνδυασμοί για να διεκδικηθούν οι Δήμοι με 619 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στο Ρέθυμνο, οι συνδυασμοί είναι 16 και οι υποψήφιοι 507, ενώ στον νομό Χανίων συγκροτήθηκαν 26 συνδυασμοί με συνολικά 1.106 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Η ποσόστωση των γυναικών ξεπέρασε το 40% σε όλους τους νομούς, καθώς στο Ηράκλειο το 42,2% των υποψηφίων είναι γυναίκες, στο Λασίθι το 41,6%, στο Ρέθυμνο το 40,8% και στα Χανιά το 41%. Συνολικά από τους 5.376 υποψηφίους της Κρήτης που συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται από τη “Νέα Κρήτη”, οι 2.378 υποψήφιοι αντιστοιχούν σε γυναίκες υποψήφιες και οι υπόλοιποι 2.998 είναι άνδρες.