Eπιδοτήσεις: Τροπολογία «φέρνει» τα πάνω – κάτω

Σφοδρές αντιδράσεις από τη Ν.Δ για τις επιδοτήσεις – «Fake news», λέει ο Σ. Βαρδάκης


Τροπολογία που αν περάσει βάζει “φωτιά” στα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και κατηγορούνται από τη Ν.Δ. ότι τη συνυπέγραψαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η απάντηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη είναι πως πρόκειται για ένα ακόμη… “fake news” της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας. Δεν αρνείται, ωστόσο, ότι η πρόταση για την τροπολογία, ανεξάρτητα από το ποιοι την έχουν υπογράψει… “μαγειρεύεται κανονικά” και είναι πράγματι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του αγροτικού μας κόσμου!

Συγκεκριμένα, όπως έχει διαρρεύσει, την κατάργηση του ιστορικού μοντέλου κατανομής των ενισχύσεων στην Ευρώπη και ένα ενιαίο ύψος δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, που κατά ορισμένες εκτιμήσεις δε θα ξεπερνά τα 30 ευρώ στο στρέμμα, φέρνει σχετική τροπολογία των Ευρωπαίων Πράσινων (EFA). Κι ενώ υπάρχει η πληροφορία ότι την πρόταση αυτή τη συνυπέγραψε το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL), στο οποίο ανήκουν και οι ευρωβουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας το αρνείται κατηγορηματικά.

Η τροπολογία δέχεται ήδη “πυρά” από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, με την τομεάρχη Αγροτικού της Ν.Δ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή να κάνει λόγο για «συμφωνία που βλάπτει κατάφωρα τα ελληνικά συμφέροντα».

Γνώστες των δεδομένων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναφέρουν ότι σε περίπτωση που περάσει η τροπολογία, τότε η χώρα μας και οι αγρότες θα εξέλθουν ξεκάθαρα αδικημένοι. Αυτό θα συμβεί γιατί στο ενδεχόμενο πλήρους εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων η χώρα μας θα υποχρεωθεί, πέραν από το να απεμπολήσει το ιστορικό μοντέλο καταβολής των ενισχύσεων, να πάει σε ένα μέσο όρο στρεμματικής ενίσχυσης πολύ κάτω από το σημερινό των 52,4 ευρώ στο στρέμμα που λαμβάνουν οι αγρότες μας.

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει αμέσως την κατάπτυστη αυτή τροπολογία», καταλήγει η βουλευτής της Ν.Δ.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:
«Κατανομή κονδυλίων ΕΓΤΑΑ και ΕΓΤΕ:
– Ο οικονομικός φάκελος για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 286.143 εκατ. ευρώ σε τιμές 2018 (EUR 332.511 εκατ. σε τρέχουσες τιμές).
Μέσα στον οικονομικό φάκελο και εκτός των διατάξεων του Κεφαλαίου Ι του Τίτλου ΙΙ της [ΚΑΠ οριζόντιος κανονισμός], το ΕΓΤΕ θα χρηματοδοτεί τους τύπους παρεμβάσεων που σχετίζονται με:
(α) άμεσες ενισχύσεις που καθορίζονται στο άρθρο 14,·
(β) τομεακές παρεμβάσεις που καθορίζονται στο κεφάλαιο III του τίτλου III. 2. Το ΕΓΤΑΑ χρηματοδοτεί τους τύπους παρεμβάσεων που αναφέρονται στο κεφάλαιο IV του τίτλου III.
Ο οικονομικός φάκελος του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027 θα είναι 96.712 εκατ. ευρώ σε τιμές 2018 (EUR 109.000 εκατ. σε τρέχουσες τιμές).
Το ΕΓΤΑΑ θα χρηματοδοτεί τους τύπους παρέμβασης που αναφέρονται στο Κεφάλαιο IV του Τίτλου III, τεχνική βοήθεια στα κράτη-μέλη, όπως αναφέρεται στο άρθρο 112, και τεχνική βοήθεια στην Κομισιόν, όπως αναφέρεται στο άρθρο 83 (2).
2.a (νέο) Η κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών-μελών πρέπει να γίνει έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου».

«Είναι τα συνήθη ψέματα»…

«Κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν την έχει υπογράψει»

Σκληρή γλώσσα, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, χρησιμοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.
«Όχι μόνο κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπογράψει καμία τέτοια τροπολογία, όπως συνήθως ψευδώς διαδίδει η Ν.Δ. μέσω της κ. Αραμπατζή, αλλά το αντίθετο, είμαστε ριζικά αντίθετοι, γιατί θίγει πλήρως τα συμφέροντα των αγροτών μας. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει καν συζητηθεί ακόμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητα με τους ευρωβουλευτές που την υπέγραψαν. Όμως, το σίγουρο είναι ότι κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν την έχει υπογράψει»…

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι για να περάσει η τροπολογία θα πρέπει να ψηφιστεί και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διαφωνεί.
Σοκ για τους αγρότες και το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου χαρακτήρισε την πρόταση αυτή η βουλευτής νομού Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, με την οποία, όπως τονίζει, «οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συμφωνούν με την απόλυτη εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων, βλάπτοντας κατάφωρα τα ελληνικά συμφέροντα».
Η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει σε γραπτή της δήλωση ότι «λίγες ημέρες πριν την ψήφιση των Στρατηγικών Σχεδίων της νέας ΚΑΠ 2021-2027 από την αρμόδια Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει στην πλήρη στρεμματική εξίσωση (εξωτερική σύγκλιση) των ενισχύσεων, δηλαδή σε ένα σενάριο καταστροφικό για την Ελλάδα».

«Τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δήθεν διαβεβαιώνει για την αντίρρηση της χώρας σε αυτό το επικίνδυνο σενάριο», υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή, «οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία συντάσσονται ευθέως με τις θέσεις των χωρών Visegrad. Η στάση αυτή, όμως, των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε οφείλεται σε επικίνδυνη άγνοια, είτε αποτελεί άλλη μια εκδήλωση της συνειδητής καταδίωξης του πρωτογενούς τομέα, λειτουργεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων».
Η κ. Αραμπατζή επισημαίνει πως είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 2017 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, η επί της αρχής συμφωνία της Ελληνικής Αντιπροσωπίας με τη θέση των χωρών Visegrad για πλήρη εναρμόνιση (εξωτερική σύγκλιση) των κοινοτικών επιδοτήσεων.