Lockdown τύπου Μαρτίου στον Δήμο Αγίου Νικολάου εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Όπως επίσης στην Πάτρα και τη Χαλκίδα – Οδεύουν προς κλείσιμο σχολεία και καταστήματα – Οι περιορισμοί θα αφορούν τις πόλεις και όχι τις περιφερειακές ενότητες


Εισήγηση για την εφαρμογή αυστηρού τοπικού lockdown στις πόλεις του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι, στη Χαλκίδα και την Πάτρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση αυτή, που απομένει να δούμε το απόγευμα αν θα εφαρμοστεί ή όχι στη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης από τον Ν. Χαρδαλιά, θα αφορά μόνο στους δήμους που παρουσιάζουν επιδημιολογική επιβάρυνση και όχι σε ολόκληρες τις περιφερειακές ενότητες.

Συνακόλουθα, η επιβολή αυστηρού lockdown θα σηματοδοτήσει και την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου.

H σημερινή συνεδρίαση των ειδικών είναι μια από τις πιο κρίσιμες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, καθώς καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό, δηλαδή να αντιμετωπίσει τα τετραψήφια κρούσματα της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με την αγωνία επιχειρηματιών και εργαζομένων για το τι μέλλει γενέσθαι, σχεδόν ένα χρόνο πια από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων.

Αναπροσαρμογή των μέτρων

Αφενός η κοινωνική κόπωση και αφετέρου το ενδεχόμενο ενός τρίτου, ισχυρού κύματος επί ελληνικού εδάφους προβληματίζουν τόσο πολύ τους επιστήμονες, που εμφανίζονται διαιρεμένοι ως προς την επιλογή της βέλτιστης λύσης. Στον αντίποδα, αυτό στο οποίο όλοι συνηγορούν είναι η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική και ακολούθως στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, φέρνοντας στο τραπέζι της επιστημονικής συζήτησης σχεδόν ως αναγκαστική την αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνεται η οδός της στενής επιτήρησης των υφιστάμενων περιορισμών ιδίως στις περιοχές που «φλερτάρουν» με το τρίτο κύμα, αλλά και διορθωτικές κινήσεις στα μέτρα κοινωνικής απόστασης, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο διάστημα, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν η κινητικότητα στην κοινότητα.

Τα σενάρια

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα από τα προς συζήτηση μέτρα μεταξύ των επιστημόνων και με σοβαρές πιθανότητες είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις, ιδίως ενόψει της βελτίωσης του καιρού, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για ένα μέτρο σχετικά ουδέτερο ως προς το αποτύπωμά του στην πραγματική οικονομία. Αυτό το μέτρο έχει πλέον «κλειδώσει».

Σπίτι από τις 6

Υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου τάχθηκε αναφανδόν ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για μία «έξυπνη κίνηση». «Το θέμα είναι ότι σε μερικές κόκκινες περιοχές μπορεί επιδημιολογικά τα πράγματα να είναι λίγο χειρότερα» εξήγησε ο κ. Γώγος αναφέροντας πως σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Επιπρόσθετα, ο κ. Γώγος πρότεινε τον έλεγχο της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο, μέσω του SMS στο 13033, ενώ όσον αφορά στα σχολεία ο καθηγητής τόνισε πως «δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν».

Κατηγορηματικά αντίθετη, ωστόσο, με μια τέτοια προοπτική εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, εμμένοντας στην εφαρμογή κατά γράμμα των ήδη ληφθέντων μέτρων. «Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε» επισήμανε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε πως «η σταθεροποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, μαρτυρά ότι η πανδημία βρίσκεται υπό διαχείριση οπότε καινούργια μέτρα στην παρούσα φάση θα ήταν περιττά».

Η ίδια αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα στην Αττική, καταλήγοντας πως «το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα».

«Δεν υπάρχει εισήγηση» για τα σχολεία

Την ίδια ώρα, υπέρμαχοι της ιδέας να ανασταλεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στα Γυμνάσια και τα Λύκεια εμφανίζονται αρκετοί από τους επιστήμονες που μετέχουν στην Επιτροπή, όταν μάλιστα έχουν αρχίσει οι ενστάσεις γονέων και κηδεμόνων μαθητριών και μαθητών της Γ’ Λυκείου για δύο ταχύτητες, αφού με τηλεκπαίδευση γίνονται τα μαθήματα στις «κόκκινες» περιοχές. Υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου έχει ταχθεί ανοιχτά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, παρότι «δεν υπάρχει καν στην ατζέντα της Επιτροπής» υποστήριξε, μιλώντας στον Θέμα 104,6 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός εξήγησε πως «δεν υπάρχει εισήγηση ούτε για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων», ενώ τόνισε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα μετάδοσης εντός των σχολικών συγκροτημάτων «δεν είναι μεγάλο».

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο»

Ως «κρίσιμη», ωστόσο, αποτιμά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος περιέγραψε πως «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη στοχοπροσήλωσης στα υφιστάμενα μέτρα. «Το πρώτο πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων» σημείωσε ο Αναπληρωτής υπουργός, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα.

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα και η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».

Ανάμεσα στα προς συζήτηση ενδεχόμενα είναι και η οριζόντια επιστροφή της αγοράς στην μέθοδο click away, αντί του click inside, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των πολιτών στα εμπορικά καταστήματα, ενδεχόμενο όμως που συγκεντρώνει τις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας των εκπροσώπων της αγοράς, οι οποίοι ζητούν εξομάλυνση της λειτουργίας της στα επιτρεπτά όρια.

Συναγερμός για την Αχαΐα

Πέρα από τις οριζόντιες αποφάσεις, συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας και αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Αχαΐα, καθώς στην Πάτρα έχει μεταβεί από το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες. Στο πρόγραμμα του κ. Κωτσιόπουλου περιλαμβάνονται επισκέψεις στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, το Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρο και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο και Θεοκλή Ζαούτη. Η Πάτρα αναμένεται να μπει σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Αυστηροποίηση των μέτρων λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου αναμένεται στις 6 το απόγευμα και για τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να «τηρήσουν τους κανόνες».