SKUNK: Είχε κατασχεθεί στην Κρήτη πριν… μπει στα σχολεία της Αττικής

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ «ΜΟΔΑΤΟΥ» SKUNK ME THN ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ


Πολύ πριν γίνει γνωστό το skunk, το ναρκωτικό που χαρακτηρίζεται ως «μάστιγα» που χτυπά τα σχολεία της χώρας και κυρίως της Αττικής, αστυνομικοί της Κρήτης είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις ποσοτήτων της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας. Πρόκειται για μια άκρως εθιστική ουσία, η οποία στην Κρήτη έχει το «κοινό» της, δεν είναι όμως τόσο διαδεδομένη όσο η παραδοσιακή ντόπια καλλιέργεια, υποστηρίζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το Skunk είναι η κάνναβη που προέρχεται από ποικιλία δενδρυλλίων  το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά το ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά, όταν βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. «Σε αντίθεση με το γνωστό δενδρύλλιο κάνναβης  το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τέσσερα μέτρα, η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν αναπτύσσεται τόσο. Οι διαφορές με την παραδοσιακή χασισοκαλλιέργεια είναι πολλές. Το πρώτο φτάνει μέχρι τα τέσσερα μέτρα. Το skunk αναπτύσσεται στο μισό χρόνο, δηλαδή σε διάστημα δύο μόλις  μηνών.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα της επαναλαμβανόμενης καλλιέργειας. Εκεί που ένα δενδρύλλιο ύψους τεσσάρων μέτρων μπορεί να δώσει μέχρι τέσσερα κιλά, η συγκεκριμένη ποικιλία δίνει το πολύ μισό κιλό» αναφέρει αστυνομικός και προσθέτει: «Αυτό που πραγματικά θα πρέπει να γίνει γνωστό σχετίζεται με τη δραστικότητά του. Η γρήγορη ανάπτυξη και ανθοφορία του έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι επιδέχεται μεγάλες ποσότητες λιπάσματος. Αυτό το καθιστά πιο επικίνδυνο και περισσότερο εθιστικό».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, μια ακόμη ιδιαιτερότητά του Skunk είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε εξωτερικούς αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε σπίτια, αποθήκες, ακόμη και σε ντουλάπες.

Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών από τις πρώτες κατασχέσεις που έχουν κάνει ήταν σε διάφορες περιοχές στο νομό Ηρακλείου, όπου η καλλιέργειά του skunk γινόταν σε εσωτερικό χώρο. Έχουν επίσης προχωρήσει σε κατασχέσεις αρκετών μικροποσοτήτων από τουρίστες της Κεντρικής κυρίως Ευρώπης που είχαν έρθει στο νησί για διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή του είναι λίγο πιο υψηλή από εκείνη της παραδοσιακής ινδικής κάνναβης.

«Το συγκεκριμένο είδος δεν έχει μπει στην καθημερινότητα των χρηστών του Ηρακλείου. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί που το επιλέγουν, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους που υπάρχουν, λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη ανάπτυξή του» ανέφερε αστυνομικός.

Στην Αθήνα πάντως, όπως προκύπτει από τα ενημερωτικά δελτία της αστυνομίας και τα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης, το skunk φαίνεται να αποτελεί τη νέα μόδα μεταξύ των χρηστών και μάλιστα ανάμεσα στους μαθητές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του STAR, η λάθος παρέα, η μόδα και η μαγκιά έχει σαν αποτέλεσμα ανήλικοι να καταλήγουν εθισμένοι στο skunk. Η xρήση ξεκινά συνήθως από τις ηλικίες των 12 και 13 ετών, ενώ οι μαρτυρίες των μαθητών που μιλούν για το πώς ξεκίνησαν τη χρήση της ναρκωτικής αυτής ουσίας, σοκάρουν.

Συγκεκριμένα,  17χρονος λέει ότι έχει δοκιμάσει μέσω παρέας που του είπε ότι είναι σαν το αλκοόλ, ενώ μία κοπέλα δηλώνει ότι έχει δει χρήση στις τουαλέτες του σχολείου και πως υπάρχουν κυκλώματα μέσα στα σχολεία και όχι εκτός. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανήλικων χρηστών, τα κυκλώματα είναι εκείνα που στρατολογούν μαθητές. Αρχικά, τους μετατρέπουν σε dealers κι εκείνοι με τη σειρά τους διακινούν τα ναρκωτικά μέσα στο σχολείο. Στη συνέχεια, αρκετοί ανήλικοι μέχρι να τελειώσουν το σχολείο έχουν μετατραπεί σε καλλιεργητές του skunk και το καλλιεργούν… στα σπίτια τους.

Τα κυκλώματα προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά ότι το skunk δεν βλάπτει και πως θα τους προκαλέσει αίσθημα ευφορίας, όμως η αλήθεια είναι άλλη: Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το skunk προκαλεί αρκετές βλάβες στην υγεία, ενώ η χρόνια χρήση μπορεί να φέρει σχιζοφρένεια.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και αναπληρωτή διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, Κωνσταντίνο Κοκκώλη, το skunk «προκαλεί πολλά. Τα βασικά είναι δύο. Ρίχνει το IQ, ανάλογα με το άτομο,  5 με 10 μονάδες. Προκαλεί σχιζοφρένεια, αλλά να πω κάτι πολύ σημαντικό που δεν το ακούμε συχνά. Προκαλεί και καρκίνο των όρχεων».

Δενδρύλλια

Ολοκληρώθηκε χθες συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του δήμου Μυλοποτάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν δύο φυτείες και κατασχέθηκαν συνολικά 73  δενδρύλλια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες το πρωί συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης στην ευρύτερη περιοχή του παραπάνω δήμου.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης, του Τμήματος Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνης, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ρεθύμνου, του Αστυνομικού Τμήματος Μυλοποτάμου και με την εναέρια συνδρομή ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε αγροτική και ορεινή περιοχή του παραπάνω δήμου δύο φυτείες όπου καλλιεργούντο επιμελώς σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους συνολικά 73 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 2,5 μέτρων, στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.