Zητούν στήριξη μετά από μία…χαμένη χρονια

Λίγες ώρες πριν την κάθοδο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, οι τοπικοί φορείς θέτουν και πάλι στο επίκεντρο το λάδι και πως αυτό το προϊόν, μπορεί να στηριχθεί περαιτέρω, μετά και από μια δύσκολη ελαιοκομική χρονιά που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς.

Σήμερα, ένα μόλις 24ωρο μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ΈΑΣΗ, παρουσία του πρώην Υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, όπου συζητήθηκε το θέμα του ελαιολάδου αλλά και το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, το ζήτημα αυτό τέθηκε εκ νέου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη διάρκεια της συνάντησης από το Τμήμα Μεταποίησης του Επιμελητηρίου, με τίτλο «Οι εξελίξεις σχετικά με την υποβάθμιση της ποιότητας του κρητικού ελαιόλαδου», με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων των αγροτών, αλλά και του ελαιοπαραγωγικού – ελαιουργικού κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, στη διάρκεια της συνάντησης, κατατέθηκαν όλες οι απόψεις για το λάδι και το μέλλον του, τη διαχείριση του και την στήριξη των αγροτών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρο Γαβαλά να τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική δέσμη μέτρων.

Eίναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 60% ενώ το υπόλοιπο 40% είναι κακής ποιότητας, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλα.

psx_20191203_114034

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα από την υποβαθμισμένη ποιότητα της μειωμένης φετινής παραγωγής ελαιόλαδου και εκφράστηκε η έντονη αγωνία για τη διατήρηση της θέσης που έχει το κρητικό ελαιόλαδο στην εσωτερική και διεθνή αγορά, με την παρότρυνση να μην χρησιμοποιηθούν εισαγόμενα ελαιόλαδα ως κρητικά για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν και πρόκειται να κατατεθούν στον Υπουργό είναι η εξασφάλιση φορολογικών ελαφρύνσεων για ελαιοτριβείς, εμπόρους και μεταποιητές και η διευκόλυνση στην αποπληρωμή δανείων προς τις τράπεζες, παράλληλα με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πρέπει,σε κάθε περίπτωση, να ληφθούν για τους παραγωγούς.

psx_20191203_113952

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο  Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου, κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο Πρόεδρος του  Συνδέσμου Ελαιουργών Ν.Ηρακλείου κ. Ευάγγελος Πρωτογεράκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, κ. Γιώργος Ανδρεαδάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Σταύρος Γαβαλάς, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι βουλευτών του Ν.Ηρακλείου και μέλη του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

psx_20191203_113919

 Ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Υπουργό

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Μάκη Βορίδη.

Μέσα από ανακοίνωση τους απευθύνουν σε κάθε παραγωγό κάλεσμα ώστε την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 11 πμ στην πλατεία Ελευθερίας να μετάσχουν στο Ηράκλειο, σε κινητοποίηση με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Από το Μάκη Βορίδη θα απαιτήσουμε αποζημίωση για τις καταστροφές από τον δάκο, εξασφάλιση τιμής παραγωγού που να μας επιτρέπει να μείνουμε στη γη μας.

Οι βιοπαλαιστές παραγωγοί είμαστε σε απόγνωση! Λογαριάζαμε βεντέμα για να πάρουμε ανάσα από τις προηγούμενες χρονιές, και τώρα που βλέπουμε την παραγωγή μιας χρονιάς να καταστρέφεται και τους υπαίτιους να παίζουν παιχνίδια ευθυνών μεταξύ τους και «κλαίνε» υποκριτικά!

– Η κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη για την πολιτική δακοκτονίας, την υποχρηματοδότηση και το αίσχος του κανονισμού του ΕΛΓΑ, λέει ότι τα έκανε όλα καλά και «τα ρίχνει» στην περιφέρεια, ενώ δεν παραδέχεται ότι φταίει ο δάκος, μα η κλιματική αλλαγή!

– Η περιφέρεια υποκριτικά ζητάει να αποζημιωθούμε, ενώ έχει ευθύνη για τη διαχείριση του προγράμματος δακοκτονίας, «τα ρίχνει» στο υπουργείο, και την ίδια ώρα μας λέει προκλητικά ότι δεν πληρώνουμε αρκετά για να καλυφθεί το κόστος του προγράμματος!

– Οι διοικήσεις των πρώην «Ενώσεων», άνθρωποι των μεγαλεμπόρων, κλαίγονται επειδή δε μπορούν να ανακοινώσουν ψηλές τιμές, ως «σωτήρες» της αγροτιάς, όπως αυτοπροβάλλονται, επειδή οι «συμφωνίες των παλιών διοικήσεων δεν το επιτρέπουν». Ντροπή! Τα «γκόλντεν μπόις» των συνεταιρισμών που φιγουράρουν σε εφημερίδες και κλαψουρίζουν για τις τιμές έχουν ευθύνη για τις ΤΙΜΕΣ ΞΕΦΤΙΛΑΣ και την κατάσταση τύπου καρτέλ, έχουν βάλει και οι ίδιοι τις υπογραφές τους σε αυτές τις συμφωνίες ως μέλη νυν και πρώην διοικήσεων, καλλιεργούν αυταπάτες για τον ρόλο των πρώην «Ενώσεων» και των συνεταιρικών σχημάτων, αβαντάρουν την καταστροφή μας προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών, όπως είναι και οι ίδιοι.

Είμαστε καθηλωμένοι στα λιόφυτα και στα εργοστάσια, πνιγμένοι στα χρέη, αγωνιούμε για τους κόπους μιας χρονιάς, όμως, πρέπει να δούμε κατάματα την πολιτική που μας ξεκληρίζει και να διεκδικήσουμε καθαρά το δίκιο μας, την επιβίωσή μας! Μόνο η οργανωμένη, συλλογική και μαζική διεκδίκηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, να πιέσει την κυβέρνηση να μας αποζημιώσει! Απαιτούμε:

  1. Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  2. Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή κατά την παράδοση, όχι στο αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
  3. Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
  4. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  5. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία, να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  6. Απαλλαγή πληγέντων παραγωγών από φόρους/εισφορές/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση).

Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στα προβλήματα που μας ξεκληρίζουν! Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα αποφασίσει τη συνέχεια των αγώνων με τη μεγάλη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση